Kostelecký zámek je imaginárium bratří Formanů

V jedinečný svět fantazie a hry se proměnila Galerie Kinský na Novém zámku v Kostelci nad Orlicí. Začala tam hlavní výstava této sezony, společný projekt výtvarníků spojených s Divadlem bratří Formanů, nazvaná Zámecké imaginárium.

Kostelecký zámek je imaginárium bratří Formanů (zdroj: ČT24)

Kulturní léto na Novém zámku v Kostelci nad Orlicí vrcholí výstavou Zámecké imaginárium s podtitulem 13 (ne)pokojů kosteleckého zámku. Společný projekt výtvarníků, kteří jsou spojeni s Divadlem bratří Formanů, zve do poetického světa kejklířů, komediantů, loutkářů a cirkusových tanečnic. „Hodně věcí tady si zahrálo a hodně věcí je inspirováno představeními, která jsme dělali,“ říká divadelník Matěj Forman.

„Výtvarníci zcela promění galerii v jedinečný svět fantazie, hry a zábavy. Navštivte Galerii Kinský a znovu objevte ztracenou hravost dětství,“ zvou autoři výstavy.

Vystaveny jsou obludární postavy a malované panely Josefa Sodomky, fotografie Ireny Vodákové nebo hybohledy a inspectákly Pavla Macka. Výstava však nepředstavuje jen poetiku Divadla bratří Formanů. Expozici doplňují další objekty, hračky a loutky od Stáni Stuchlé, Jany Paulové, manželů Lhotákových, Terezy Komárkové nebo obrázky Tomáše Paula.

Zatímco na většině výstav platí, že na exponáty se nesahá, v Kostelci je tomu naopak, což si užívají všechny věkové kategorie. Výstava trvá do 25. října 2015.