Ostrava-Jih odhalila podvody při správě bytů za až desítky milionů

Ostrava - Vedení ostravského obvodu Jih podá trestní oznámení kvůli nesrovnalostem v hospodaření příspěvkové organizace Majetková správa Ostrava-Jih, která má pod sebou mimo jiné pět tisíc bytů. Policie by měla prověřit zakázky z let 2012 až 2014 za 95 milionů. Radní mají podezření, že podvody, předražené i fiktivní zakázky připravily radnici o desítky milionů. Šéf organizace Jiří Hrabina dostal výpověď.

Podezřelé hospodaření Majetkové správy Ostrava-Jih odhalil forenzní audit, který si vedení obvodu nechalo udělat. Zásadní nedostatky se týkají hlavně domů a bytů, o jejichž správu, opravy a údržbu se příspěvková organizace stará.

Zakázky byly až stoprocentně předražené

„Fungoval systém, kdy se úmyslně dělily zakázky nebo se nastavily tak, aby nepřekročily 100 tisíc korun a nemusely se soutěžit. Pochopitelně se předražovaly,“ uvedl starosta Jihu Martin Bednář z hnutí ANO. Dodal, že některé zakázky byly předražené až o sto procent. Kontrola objevila i fiktivní faktury za práce, které nebyly provedeny.

Organizace třeba během roku nechala fiktivně i třikrát přemalovat fasádu domu. Fakturovala práce, které nebyly provedeny, i předražený materiál. Audit ukázal, že v letech 2012 až 2014 dosáhly náklady na opravy bytů 96 milionů, přičemž 99,5 procenta tvořily zakázky pod sto tisíc korun.

Vedení radnice podalo dvě trestní oznámení na konkrétní osoby i neznámé pachatele. „Jedno trestní oznámení je obsáhlejší a může vést k obvinění více osob,“ uvedl starosta. Do podvodů se mohlo podle radnice zapojit nejméně pět lidí z příspěvkové organizace. Škoda podle něho dosáhne až desítek milionů. Trestní oznámení se týká podezření z podvodu, porušování povinností při správě cizího majetku, porušení předpisu a pravidel hospodářské soutěže, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky nebo neoprávněného podnikání.

Odvolaný ředitel odmítá pochybení

Ředitel Majetkové správy Ostrava-Jih Jiří Hrabina byl odvolán z funkce. Odmítá, že by se dopouštěl něčeho protizákonného. „Do funkce ředitele jsem se vrátil loni v říjnu z pozice náměstka primátora. Od první chvíle jsem spolupracoval s novým vedením, ptal jsem se, jak chtějí organizaci řídit. Dosud mi nikdo nic nevytkl,“ řekl Hrabina.

Vedení majetkové správy převezme krizový manažer. Pět tisíc bytů bude od září pod přímou správou radnice. Policie vyšetřuje na radnici Ostrava-Jih i další podezření z nehospodárnosti. Dvanáct radních včetně bývalého starosty Karla Sibinského je obviněno z předražení zakázek na sekání trávy a údržbu zeleně.