Rána, plameny, dým, trosky a krev. Cestující pendolina prožili šok

Studénka - Cestující vlaku Pendolino, kteří přežili srážku s kamionem ve Studénce, utrpěli šok, i když nebyli zraněni. Studentka Eva Marková, která seděla v posledním vagónu, měla slzy v očích a nebyla schopna mluvit. „Ještě, že vlak nevykolejil. To by byl masakr,“ reagoval roztřesený cestující ze čtvrtého vagónu. „Když jsme vystoupili, byl to šok. Kolem kusy rozsekaného kamionu, přední část vlaku zdemolovaná. Když otevřeli první vagón a začali vynášet raněné, bylo jasné, že je zle,“ líčil další pasažér.

Asi čtvrt hodiny po sedmé ráno nastoupil v Ostravě do pendolina Michal Merenda. „Předtím jsem si chystal nějaké věci a pak jsem začal dřímat. Když už jsem zabíral, ozvala se obrovská rána, v oknech jsme viděli plameny, všude kolem dým. Byl to šok. Nevěděli jsme, co se děje, jestli se nezablokují dveře. Někdo křičel, utíkejte ven,“ líčil Merenda. Ve vagóně byla podle něho spousta maminek s dětmi, takže vzápětí se ozval velký křik a pláč. „Oceňuji vlakové stevardky. Zachovaly klid, i když byly také roztřesené. Dávaly jasné pokyny, ať si sedneme a počkáme, že nás za chvíli pustí ven,“ popisoval Merenda.

Stevardky reagovaly skvěle, ocenil cestující

Za dvě až pět minut se skutečně otevřely dveře a cestující začali vystupovat z vlaku. „Takovou spoušť jsem nečekal. Kabina prvního vagónu byla zdeformovaná, roztříštěná, všude se válely kusy rozsekaného kamionu, nápravy. Pak začali otevírat první vagón a vynášet raněné. V tu chvíli už bylo jasné, že je zle. Všude byla krev,“ líčil Merenda.

Ocenil, jak reagovali i další lidé z vlaku. „Hned se ozvaly výkřiky, kdo tady má zdravotnický kurz. Pár zdravotníků se seběhlo a začali dávat první pomoc. Hasiči a zdravotníci byli na místě za pár minut. Nevím, odkud přijeli, ale bylo to tak. A okamžitě se objevil i vrtulník,“ uvedl Merenda. „To, co už padlo, že hasiči a zdravotníci odvedli skvělou práci, mohu jen podepsat,“ dodal muž.

O štěstí může hovořit další cestující Filip Gaidošík. „Jezdím do Prahy kvůli práci zhruba jednou za čtrnáct dnů. Většinou si kupuji jízdenku úplně dopředu. Protože jsem byl unavený a chtěl jsem se vyspat, šel jsem do tichého kupé, které je na konci vlaku,“ líčil muž. Z poklidné jízdy ho vytrhla nezvykle silná rána. Místo do Prahy se vrátil domů s pohmožděným loktem.

„Byl jsem ve čtvrtém vagóně. Ozvala rána, všude bylo plno dýmu,“ uvedl další cestující Petr Trecler. Podrobnosti nechtěl popisovat. „Mám z toho špatný pocit,“ řekl.

Psycholog: Cestující mohou mít i celoživotní následky

Podle psychologa Petra Knotka prožili cestující vlaku, kterých bylo kolem 170, velké trauma. Špatné pocity zesilují vážné následky srážky - dva mrtví a dalších patnáct raněných. „Může se z toho vyvinout posttraumatický šok. Záleží na typu člověka, jak se s tím prožitkem vyrovná. Někdo pláče nebo jinak své pocity ventiluje. Horší je, když se člověk uzavře do sebe. Následky mohou být i celoživotní,“ uvedl psycholog.