Výběr stavitele holešovické radnice prověří ÚOHS

Praha – Tendr na firmu, která postaví novou radnici Prahy 7, prověří Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Kvůli pochybnostem o způsobu, kterým byly do užšího výběru zařazeny dva kontroverzní projekty, se na úřad obrátila nejprve opoziční TOP 09, poté i starosta Marek Ječmének (ODS). Starosta uvedl, že dokud antimonopolní úřad nerozhodne, městská část konečného vítěze tendru nevybere. Radniční opozice by ale celou soutěž raději zrušila.

Na výzvu holešovické radnice se přihlásilo jedenáct firem, které by pro ni chtěly postavit nové sídlo. Pro nesplnění podmínek nejprve radní vyřadili pět uchazečů, nakonec do druhého kola poslali dva projekty – Argentinskou hvězdu od PPF Property Limited a Mercury Business Park od firmy Real 8. Výběr firem se vůbec nelíbí opozičním TOP 09 a zeleným. „Jsme proti tomu, jakým způsobem byl proces vyhlášen. Domníváme se, že nebyla stanovena hodnotící kritéria,“ řekl zastupitel za TOP 09 Jan Krofta. Opoziční strany dokonce na posledním jednání navrhly zrušení tendru. S tím však neuspěly.

Ačkoli se na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nakonec obrátil i starosta Ječmének, je přesvědčen, že je potřeba, aby byl vítěz výběrového řízení znám co nejdříve a nová radnice byla dokončena do roku 2015, kdy končí nájemní smlouva ve stávajících prostorách.

Stavba nového sídla obvodního úřadu má stát téměř miliardu. Podle opozice se tak Praha 7 zadluží na dvacet až třicet let. Koalice ODS a ČSSD ale tvrdí, že není jiná možnost. Radnice dnes sídlí na nábřeží Kapitána Jaroše v rozlehlém paláci bývalé Dělnické úrazové pojišťovny (později Státní plánovací komise). Prostory má městská část pronajmuty do roku 2015, potom se chce za každou cenu odstěhovat.