Prodej státní půdy firmě ORCO neplatí

Hradec Králové – Ochránci přírody dosáhli zrušení prodeje státní půdy ministerstva obrany developerské firmě ORCO. Po čtyřech letech se tak obě parcely v Hradci Králové na Plachtě vrací státu. Na podezřelou a neprůhlednou akci bez výběrového řízení upozornili loni v září Reportéři ČT.

Nesouhlas ekologů s prodejem státní půdy na hradecké Plachtě zazněl tak silně, že vylekal státní úředníky i kupujícího, stavitele bytů ORCO. Ekolog Tomáš Kopecký ze sdružení Ekoento sdělil, že v roce 2009 sdružení analýzou zjistilo, že smlouva nebyla odsouhlasena ministerstvem životního prostředí, což ukládá zákon.

Pod tlakem ekologů se teď obě parcely prodané firmě ORCO za 44 a půl milionu korun přes prostředníka, souseda pozemků firmu Petrof, vrátily státu zpět mimosoudní dohodou. „Za stejné peníze, za které ministerstvo obrany pozemky prodalo, je vykoupilo zpět,“ konstatoval mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Vrácené parcely jsou na místě, kde ekologové navrhují vyhlásit přírodní památku Na Plachtě 3. Ta je sice bývalým vojenským cvičištěm a pro někoho na pohled obyčejným rumištěm, ale ochránci poukazují na vzácné rostliny, vážky i obojživelníky, kteří tu žijí. Pozemky si Na Plachtě koupilo v dobré víře více firem. Vlastníků je 16. Územní plán jim tam stavět dovoluje, což se má změnit.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Tomáš Kopecký říká, že cílem snahy ochránců je zachovat v lokalitě přírodu. Radnice teď vyjednává s investory, pro které se jejich pozemky stanou bezcennými. Jeden z majitelů pozemků Petr Kulda se nechal slyšet, že v úvahu by připadala směna pozemků s totožnou hodnotou. Mluvčí hradeckého magistrátu Magdaléna Vlčková informovala, že město je ochotno pozemky směnit, požadovat jejich stejnou hodnotu je ale prý nereálné.

O rozšíření přírodní památky Na Plachtě budou rozhodovat krajští radní možná už na začátku příštího roku.