Dětská fotbalová hřiště na jihu Čech se plní bezpečnými brankami

České Budějovice - Polovina jihočeských dětských fotbalových hřišť už má bezpečné branky. Podařilo se je vyměnit během rekordní doby - tří měsíců. Dnes navíc oproti plánu převzali darovací smlouvu zástupci dalších šestnácti obcí. Kraj už tak rozdal branky za pět milionů korun.

Branka váží jen 57 kilo, je vyrobena ze slitin hliníku a spodní část konstrukce má vysypanou pískem. Riziko jejího převážení je tak minimální. V kraji se podařilo vyměnit branky už stovce klubů, které trénují děti a mládež a používaly nevyhovující konstrukce. „Pořád jsme toho měli plnou hlavu, aby se nic nestalo, teď se dá říct, že budeme mít víc času na práci,“ řekl Miloslav Schuster, vedoucí trenér mládeže. 

Za posledních pět let zemřelo při pádu fotbalové brány šest dětí. Naposledy 13letý chlapec letos v říjnu v Lubenci na Lounsku. Výměnu branek vítají hlavně starostové. „Když se pak něco takového stane, odpovědnost jde za obcí,“ prohlásil starosta Albrechtic nad Vltavou Václav Kaifer. 

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Právě kvůli častým úrazům dětí spustila fotbalová asociace projekt na výměnu nebezpečných branek. Na jihu Čech, kde ho platí energetici, postupuje rekordně rychle. „Je to skvělá zpráva pro děti i rodiče, že se jim děti vrátí ve zdraví domů,“ prohlásil hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. 

V příštím roce chce kraj rozdat dalších 150 branek, nejpozději do konce roku by je měli mít všechny oddíly, které pracují s mládeží.