Firma chce soukromou školu, zastupitelé Letohradu jsou ale proti

Individuální přístup k dětem, větší podpora jazyků a moderní výuka. S touto myšlenkou chce založit vlastní základní školu firma Contipro z Dolní Dobrouče na Orlickoústecku. Proti jejímu záměru se ale postavila většina zastupitelů Letohradu. Obávají se konkurence pro dvě základní školy zřizované městem.

Před dvěma lety firma z Dolní Dobrouče založila vlastní mateřskou školu a podporuje nadané středoškoláky. Rodičům chce nabídnout i první stupeň soukromé základní školy. Výkonná ředitelka firmy uvedla, že cílem je mít ve třídách nižší počet žáků - maximální 18, ale optimálně 15. "Určitě tam chceme rodilého mluvčího angličtiny už od první třídy," dodala Zuzana Bubnová, výkonná ředitelka firmy Contipro Dolní Dobrouč.

Žádostí firmy se zabývali zastupitelé v Letohradě, kde už dvě základní školy mají. Záměr ale nepodpořili. Většinou se obávají úbytku žáků. Podle starosty Petra Fialy by soukromá škola mohla - podle odpůrců - ohrozit vesnické školy, které jsou okolo. "Dalším argumentem je, že by mohly odejít nadanější děti," uvedl Petr Fiala (nez.), starosta Letohradu.

Pro Letohrad jde o citlivé téma. Možná i proto záměr firmy neposuzovala jako obvykle rada města, ale rovnou celé zastupitelstvo.

Firma už jedná  s okolními obcemi

Na soukromou základní školu by svého syna rád přihlásil Bohumír Maceška. Ten nevěří argumentům, že by se selektovaly děti a že škola bude jen pro snoby a bohaté. "Myslím, že důkazem, že to tak nebude, už je letohradské soukromé gymnázium," uvedl pan Maceška.

Nápadu nabídnout rodičům alternativní základní školu se firma ale nevzdává. Začala už jednat s dalšími obcemi z okolí.

Stanovisko obce ale nemusí být rozhodující

Pokud chce soukromá firma založit vlastní základní školu, musí ze zákona požádat o stanovisko obce nebo města a kraje. Ten posuzuje, jestli je zřízení školy v souladu s jeho strategií rozvoje regionálního školství.

I v přípádě, že je stanovisko obce negativní, neznamená to, že škola vzniknout nemůže - konečné slovo má totiž ministerstvo školství, které nové zařízení zapíše do registru škol.
Soukromá škola má pak nárok jen na omezený příspěvek ve výši 60% dotace od státu.

V Pardubicích se konkurence soukromých škol nebojí

O přízeň radnice v Pardubicích se ucházejí hned tři soukromé základní školy. Podobné výhrady jako v Letohradě tam ale neočekávají. "Deklarovali jsme ve společném prohlášení, že jsme pro alternativní formy vzdělávání. Myslím, že není třeba se se bát konkurence," uvedl Jakub Rychtecký (ČSSD), náměstek primátora Pardubic.

Zakladatelé soukromých škol v Pardubicích nemůžou počítat s tím, že jim město nabídne prostory, nebo bude posílat jakékoli dotace. Projekt jednotlivých uchazečů chtějí radní posoudit do konce prázdnin.

Firma chce soukromou základní školu (zdroj: ČT24)