Počasí lyžařům nepřeje, sezona už přesto začala

Špindlerův Mlýn – Ve Špindlerově Mlýně a Mladých Bukách v Krkonoších dnes začala lyžařská sezona. Lyžařům se však zatím nabízí pouze několik stovek metrů dolních částí sjezdovek, na které vlekaři v minulých dnech nastříkali umělý sníh. Inverzní počasí s vysokými teplotami ve vyšších partiích hor totiž umělé zasněžování celých sjezdovek neumožnilo. Sníh není ani v Alpách.

V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn se jezdí na spodní části černé sjezdovky ve Svatém Petru, kterou obsluhuje dvousedačková lanovka. „Krátce po spuštění lanovky bylo na sjezdovce kolem stovky lyžařů. Čtyřsetmetrový úsek Malého hanku pokrývá asi 40 centimetrů sněhu,“ informoval Jiří Beran, ředitel špindlerovského Skiareálu. Provozní doba je od 08:30 do 16:00 a celodenní skipas pro dospělého stojí 300 korun. 

V Mladých Bukách nedaleko Trutnova se jezdí na 450 metrů dlouhém úseku hlavní sjezdovky Buky, na které leží 20 až 40 centimetrů sněhu. Obsluhují ji dva vleky. Celodenní jízdné pro dospělého stojí 300 korun. Areál je v provozu od 09:00 do 16:00, večer se lyžuje od 18:00 do 21:00. V provozu je i bobová dráha a půjčovna. 

Vlekaře trápí inverze, nejhorší za 32 let

Vlekaři věří, že do hor v nadcházejících dnech přijde ochlazení se sněžením. „Tak dlouhá inverze tu dlouho nebyla. Dole byly minus tři stupně a nahoře plus tři. Dnes je kolem nuly a zasněžovat se nedá,“ řekl Beran. Ve Špindlerově Mlýně bývá téměř železným pravidlem, že sezona začíná na výše položených Horních Mísečkách. „Ve Svatém Petru se dříve než na Mísečkách naposledy lyžovalo před 32 lety,“ řekl Beran. 

V České republice se letos první vlek rozjel v Branné v Jeseníkách, kde je od minulého víkendu v provozu jedna sjezdovka. Minulá lyžařská sezona začala v Krkonoších 27. listopadu, kdy se rozjely lanovky na části sjezdových tratí na vrcholu Černé hory u Janských Lázní a vlek na Horních Mísečkách. O rok dříve se mohlo v Krkonoších na Černé hoře lyžovat už o víkendu 17. a 18. října po mimořádně silném sněžení, kdy napadl na hřebenech Krkonoš téměř metr sněhu. Kvůli vysokým teplotám však sníh rychle roztál a na Černé hoře se začalo znovu lyžovat až 5. prosince. Sezona tehdy naplno v Krkonoších začala 19. prosince.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Ještěd trápí nejen sníh, ale i dluh

Na Ještědu řeší kromě nedostatku sněhu jeden ještě větší problém – čtvrtmiliardový dluh. Už teď je jasné, že sportovní areál nedokáže městu každoročně poslat patnáctimilionovou splátku. Dluh vznikl v roce 2009, kdy z Ještědu odcházel bývalý majitel areálu Snowhill. Za nové čtyřsedačkové lanovky, zmodernizované zázemí a lepší zasněžování si firma řekla o 252 milionů, které za areál zaplatila radnice. I přes nepříznivou finanční situaci plánuje sportovní areál další rozvoj. V příštích dvou letech chce postavit nové sjezdovky za minimálně 40 milionů Kč.

Meteorologové zatím pro lyžaře dobré zprávy nemají – nízké teploty sice umožní umělé zasněžování, dřív než za týden ale žádné přírodní vločky nespadnou.