Harrachov chystá kvůli 90milionovému dluhu trestní oznámení

Harrachov - Opoziční zastupitelé v Harrachově v čele s ODS připravují trestní oznámení na privatizaci Crystalexu. Právě z doby privatizace místní sklárny totiž pochází dluh 90 milionů korun, který má radnice zaplatit společnosti J. F. World Brokers. Na dnešním jednání zastupitelstva o tom informoval bývalý starosta Tomáš Ploc (ODS). Je to zřejmě jediná možnost pro Harrachov, jak se od této kauzy oprostit, dodal.

Majitel sklárny František Novosad, který privatizační projekt v roce 1992 podal, to považuje za nesmysl. „S trestním oznámením nemám žádný problém, kdokoli z občanů má podezření, tak už to dávno měl udělat,“ řekl dnes novinářům Novosad. Trestní oznámení podle něj nemá smysl a současnou situaci Harrachova, jemuž hrozí to, že bude muset prodat veškerý majetek, neřeší. Stejný názor má i právník Tomáš Kaplan, který bude město spolu s kolegy zastupovat a má připravit dovolání k Nejvyššímu soudu. Hlavním úkolem pro nejbližší období je podle Kaplana odvrátit hrozící exekuci.

Pro Harrachov je rozhodnutí soudu zaplatit dluh likvidační. Město ročně hospodaří s rozpočtem kolem 30 milionů korun a peníze na úhradu dluhu nemá. Muselo by prodat většinu svého majetku. „My ihned poté, co dostaneme písemné rozhodnutí soudu, budeme podávat dovolání a budeme se s ohledem na zabezpečení chodu města snažit o odklad vykonatelnosti tohoto rozhodnutí, aby se co nejméně dotklo chodu města,“ řekl Kaplan. Město bude zastupovat trojice právníků, která se dnes dohodla na spolupráci při přípravě dovolání s bývalým právním zástupcem města Tomášem Vašíčkem, jenž už jednou u Nejvyššího soudu v kauze uspěl.

Nejvyšší soud původní rozsudek zrušil, město zbavil povinnosti platit a vrátil věc k novému projednání. Vrchní soud ale 1. listopadu znovu rozhodl, že Harrachov musí dluh za starý úvěr zaplatit. Podle soudu radnice v roce 1993 převzala dluh spolu se třemi rozestavěnými bytovými domy, sbírkou skla a sklářským muzeem z majetku privatizovaného Crystalexu. Z původních zhruba 17 milionů se postupně zvýšil na více než 90 milionů korun, které má radnice zaplatit. Harrachov přitom od začátku nárok zpochybňuje. Podle Novosada je celá kauza vykonstruovaná. „Mám v ruce kopii dokumentu z privatizačního projektu, který leží na ministerstvu financí, kde je jasně potvrzen, že na sklárně žádný dluh nebyl,“ řekl Novosad.

Vstup Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)