Brněnští radní povýšili kontroverzního úředníka Juříčka

Brno - Šéfem technického úseku na magistrátu v Brně se od příštího roku stane Ladislav Juříček. Před lety vedl na magistrátu investice a podle opozice je zodpovědný například za chyby ve výběrovém řízení na projekt zrestaurování vily Tugendhat. Juříček poté z magistrátu odešel, zpět mu pomohla současná koalice složená z ČSSD a ODS letos v dubnu. Jako šéf technického úseku se Juříček stane jedním ze šesti nejvýš postavených magistrátních manažerů, bude podléhat jen tajemníkovi.

Juříček jmenování získal jako vítěz konkurzu. Přihlásilo se do něj 22 lidí, ve druhém kole výběrová komise hodnotila sedm z nich, řekl dnes mluvčí magistrátu Pavel Žára. „Na základě celkového zhodnocení se výběrová komise jednomyslně shodla na vítězství Ladislava Juříčka,“ dodal mluvčí. Kdo byl ve výběrové komisi, neupřesnil. Juříček od dubna na magistrátu vedl odbor technických sítí. Nyní tak postoupí na nadřízenou funkci. Na místo šéfa technických sítí, které uvolní, magistrát podle Žáry vypíše konkurz. Ve vedení technického úseku Juříček nahradí Josefa Gogelu, který podle mluvčího odchází do důchodu.

Juříčkovo povýšení překvapilo šéfa opoziční KDU-ČSL Daniela Rychnovského. „Jsem z toho v rozpacích. Právě za působení pana Juříčka na investičním odboru vznikly ty největší problémy s výběrovým řízením na vilu Tugendhat,“ řekl dnes. Podle něj trvalo léta, než se podařilo záležitost dát dohromady a stavbu zahájit. Opoziční zelení už dřív mluvili o tom, že za Juříčkovy éry se uskutečnila i zakázka na opravu náměstí Svobody, v níž pozdější magistrátní audit našel 14 chyb. Zelení už tehdy kritizovali to, že nepadlo jméno konkrétního odpovědného úředníka.

Juříček bude mít na starosti úsek, který spadá pod primátorova náměstka Roberta Kotziana (ODS). Kotzian už při nástupu Juříčka do funkce šéfa odboru technických sítí úředníka hájil. Na věcné výtky opozice nereagoval. Na zasedání zastupitelstva tehdy zaznělo i to, že Juříček před svým magistrátním angažmá působil na Povodí Moravy, kde některé zakázky vyšetřovala policie. „Nikdy jsem nebyl vyšetřován policií, žádnou složkou. Pokud se mi doneslo ke sluchu, týkalo se to hlavně zakázek, které si organizoval tehdejší generální ředitel,“ reagoval tehdy úředník na dotazy a kritiku opozice. Na dotaz zastupitele Mojmíra Vlašína (SZ) připustil, že z Povodí Moravy byl propuštěn.