Proti žloutence naočkovali v Praze 6 přes polovinu dětí

Kvůli znečištěné vodě v Praze 6 naočkovali lékaři preventivně proti žloutence 2269 ze zhruba čtyř tisíc dětí. Vakcinace, kterou platil stát, vyšla asi na dva miliony korun. Ze špatné vody onemocnělo 4144 lidí, z toho 33 skončilo na lůžku v nemocnici.

Plošnou vakcinaci dětí do 15 let nařídili hygienici, ale žádný postih rodičům, kteří děti nenechali naočkovat, nehrozí. Do školních zařízení v Praze 6 chodí 3200 dětí, kolik jich na území městské části žije, podle pražské hygieničky Zdeňky Jágrové hygienici přesně nevědí. Vakcíny byly k dispozici ve 25 ordinacích, k jedné z lékařek přišlo ve stanoveném termínu i 347 dětí.

Poškození lidé se dál hlásí o odškodnění v základní výši pěti tisíc korun, které vyplácejí Pražské vodovody a kanalizace (PVK). Firma do pátku dostala více než 4700 žádostí, zatím vyplatila 5,6 milionu korun. „Všechny žádosti vyřizujeme neprodleně, vyčlenili jsme na to speciální tým lidí. Stejně postupuje také pojišťovna, která velmi rychle žadatelům proplácí uznanou částku,“ řekl mluvčí PVK Tomáš Mrázek. V Praze 6 se nicméně formuje iniciativa pod názvem Otrávení Pražané, která tvrdí, že poškození lidé mají nárok na vyšší částky. Odškodné ve výši pět tisíc korun považují za směšné.

Dejvice, Hrušovany i Trnová

Kontaminaci v městské části způsobila zřejmě odpadní voda, která pronikla do vodovodního řadu poškozeným slepým ramenem z roku 1925, které nebylo zaneseno v mapách, a vodohospodáři o něm proto nevěděli. Praha 6 kvůli kontaminaci podala trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Problémy s kontaminovanou vodou mají i v Trnové u Prahy. Kvůli znečištění nesměli nedávno vodu používat ani lidé v Hrušovanech nad Jevišovkou na Znojemsku.