Převychovávají řidiče, kteří pili a chtějí znovu za volant

Pili alkohol, řídili auto a přišli o řidičský průkaz. Pro lidi, kteří byli za řízení v opilosti odsouzeni, teď mají v Ústeckém kraji speciální program, aby se naučili zodpovědnosti. Probační a mediační služba, která tento program zajišťuje, se inspirovala ve Švýcarsku.

Jedním z lidí, kteří byli odsouzeni za řízení v opilosti, je pan Ladislav. O průkaz přišel na dva roky. Po vánoční oslavě jel autem opilý, policie mu naměřila přes jedno promile alkoholu. Soud mu kromě odebrání řidičského průkazu nařídil absolvovat i speciální školení. Iveta Teplíková z Probační a mediační služby, která tyto programy zajišťuje, uvedla, že samotné ukládání trestů řidičům „hříšníkům“ nestačí: „Daleko účinnější je změna způsobů chování,“ uvedla Iveta Teplíková. Lektoři učí odsouzené různé modelové situace a ukazují jim i následky dopravních nehod. Smysl programu je výchovný, zaměřuje se proto na lidi dříve netrestané.

Při řízení v opilosti se ztrácí:

  • pud sebezáchovy
  • pojem o rychlosti,
  • prostorové vidění
  • odhad vzdálenosti

Zdroj: BESIP

Loni na severočeských silnicích zemřelo při nehodách zaviněných alkoholem osm lidí, což je nejvíc z celé republiky. V Moravskoslezském a Středočeském kraji to bylo 7 mrtvých, v Plzeňském a Jihomoravském kraji 6 obětí. Odborníci si od programu slibují, že opilých za volantem ubude. Konkrétní výsledky budou známé příští rok. 

Převýchova řidičů "hříšníků" (zdroj: ČT24)