Ve sběrně dostal za šrot místo peněz šeky, pokusil se je padělat

Policie už řeší první podvody související s tím, že sběrny nemohou za odevzdaný kovový odpad platit v hotovosti. Muž z Orlové padělal platební šeky, které dostal ve sběrně za šrot. Na poště se je pak pokusil vyměnit za peníze.

Muž v březnu dovezl do sběrny šrot za několik set korun. Dostal šek, na který ale připsal číslovku a ten pak předložil na poště. Úřednice padělek neodhalila a vyplatila mu víc než dva tisíce korun. „Muže jsme obvinili z neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a pokusu přečinu podvodu,“ řekla mluvčí moravskoslezské policie Soňa Štětínská.

Dotyčný se o stejnou věc znovu pokusil i v dubnu, podruhé už ale neuspěl. Žena za přepážkou si zásahu do šeku všimla a peníze nevyplatila. Obviněnému člověku nyní hrozí osm let vězení.

Nová vyhláška od prvního března zakazuje výkup kovů od fyzických osob za hotovost. Omezení výkupu pouze na bezhotovostní platby má podle ministerstva životního prostředí zabránit krádežím kovů. Policejní statistiky naznačují, že se situace mohla zlepšit, ve srovnání s loňským rokem totiž klesla v prvním čtvrtletí škoda z krádeží kovů přibližně na 60 procent. Škoda způsobená těmito trestnými činy pak klesla meziročně z 256 milionů korun na 102 milionů. Majitelé výkupen ale v dubnu podotkli, že jim příjmy klesly od začátku března až o polovinu. Shodují se, že předpis poškozuje jejich byznys.