Chátrající památky se díky sbírkám probouzí k životu

Lipová - Veřejné sbírky pomáhají zachraňovat památky. Peníze na opravy posílají města, firmy a z velké části i lidé. Nejvíc peněz se ve veřejné sbírce zatím vybralo na rekonstrukci Bezručovy chaty na Lysé hoře, a to přes 3,5 milionu. Nejúspěšnější dárcovské iniciativy představuje projekt Máme vybráno.

"Máme vybráno," hlásí díky sbírce řada českých památek (zdroj: ČT24)

Barokní zámek Lipová se má znovu stát perlou Šluknovska. Desítky let chátrání se díky veřejné sbírce, do které přispívají lidé z okolí, blíží ke konci. Celková renovace bude stát 400 milionů korun. „Už konečně lidem dochází to, že věci se nemohou nechat dál chátrat. Ten zámek byl v minulosti centrem vzdělání i kultury,“ říká Werner Hentschel, místní obyvatel a podporovatel sbírky.

Novou fasádou a opravenou střechou se zase pyšní kostel svatého Jakuba v Týně nad Vltavou. „Snažíme se touto soutěží poukázat na příklady dobré praxe, kde se opravdu daří s pomocí veřejnosti získávat prostředky,“ říká Aleš Kozák, koordinátor projektu Máme vybráno, Institut pro památky a kulturu.

Další sbírku vyhlásil třeba spolek absolventů a přátel Českého vysokého učení technického. Peníze vybírají na nové varhany, které by měly stát v Betlémské kapli. Každý rok se tam uskuteční až stovka promocí a řada dalších slavnostních akcí. Sbírka ČVUT zabodovala u poroty jako projekt s nejlepší prezentací. Až se peníze vyberou, design varhan navrhne světoznámá architektka Eva Jiřičná.