Špatné hospodaření uzavřelo základní školu v Olešnici

Olešnice v Orlických horách – Základní a mateřská škola v Olešnici v Orlických horách zkrachovala. Sama se poslala do úpadku kvůli dluhům, které nebyla schopna splácet. Ministerstvo školství o podobném problému v zemi ještě neslyšelo, výuku teď převzala sousední obec. Případem se zabývá policie.

Ještě nedávno měly základní a mateřská škola v Olešnici v Orlických horách čtyřiačtyřicet dětí a sedmnáct zaměstnanců. Dnes zde pracuje jediný člověk, právník Josef Bareš, který vede zařízení v úpadku. „Vedení školy špatně odhadlo stav zaměstnanců. Podle mě tady byla minimálně padesátiprocentní přezaměstnanost,“ myslí si Bareš.

Na problém upozornili až zaměstnanci školy, kteří si stěžovali, že nemají výplaty. Škola za sebou nechala více než milionový dluh, podle ministerstva školství by ale zařízení definitivně skončit nemělo. Já si myslím, že tady by neměl hrozit zánik školy, protože ti učitelé a žáci za tu situaci určitě nemůžou, prohlásil náměstek ministra Ladislav Němec.

Obec, která je zřizovatelem školy, podala trestní oznámení. Co vysvětlovat bude jistě mít i bývalý ředitel Michal Dusílek. Ten se však odmítl k případu vyjádřit. O dluzích ve škole nevěděla ani starostka. Kontrola ze strany obce pravidelně probíhala, ale nemáme takové odborníky, kteří by byli schopni na ten problém ukázat, lituje starostka Olšenice Eva Skalická.

Je to velká škoda pro děti a druhá věc je naše soukromá. Spousta lidí je na dlažbě a nemá ani korunu, poznamenal bývalý olešnický kantor Antonín Fendrych. Výuku teď zajišťuje sousední škola z Deštného, kam dojíždějí žáci druhého stupně. Do sousední obce přešlo i sedm zaměstnanců. V Olešnici zůstala pouze mateřská škola a první stupeň základky.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)