Srp a kladivo: Semily si budou opakovat minulost

Semily - Ze socialistické mozaiky na náměstí v Semilech se stal jakýsi antipamátník komunismu. Srp, kladivo a rudou hvězdu doplnil filozofický citát. Radnice musela situaci řešit, protože zmíněné symboly jsou v Česku zakázané, podobně jako třeba hákový kříž.

Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat. Citát amerického filozofa George Santayany nově přibyl ke komunistickým symbolům. Spolu se srpem, kladivem a rudou hvězdou má připomínat křivdy a zločiny předlistopadové éry. „To nejlepší řešení není bourat, protože tím se s historií nevyrovnáme,“ míní starosta Jan Farský.

Vynaložená námaha je zbytečná, tvrdí semilská opozice. Jako kdyby prý radní neměli na práci nic jiného, než řešit zastaralé mozaiky. "Už to dávno mělo být zatřené. Myslím, že je to úplně nepodstatné, jestli to tam je, nebo není. Máme svých starostí v Semilech více.

Socialistickou mozaiku zakrývala po pádu komunismu reklama. Za billboard ale poslední roky nikdo neplatil a tak ho vloni v dubnu radnice sundala. Jen tak ale mozaika na zdi zůstat nemohla. Symboly srp a kladivo se totiž v Česku nesmějí používat, stejně jako například hákový kříž. Jde o trestný čin podpory a propagace hnutí potlačujících svobodu. Po svém znovuodhalení způsobila mozaika ve městě rozruch. Radnice teď očekává, že by se měla situace zase uklidnit.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)