Ostravští kuplíři se zodpovídají před soudem, sexuální byznys ale jede dál

Ostrava - Bývalý majitel ostravského kabaretu Euforie zvaného Cukrárna pro muže se před okresním soudem zodpovídá z kuplířství. Jde o jednoho z třiadvaceti lidí, které před rokem zadržela policie během velké razie proti provozovatelům klubů se sexuálními službami. Po ní se na krátkou dobu uzavřela většina těchto podniků. Nyní v lehce pozměněné podobě opět fungují, například jako striptýzové kluby nebo penziony. Mnohé také změnily majitele.

Obžalovaný Lukáš Brabec potvrdil, že jeden z nejznámějších ostravských nočních podniků v Blotkově ulici Euforie, ve kterém byl podle obžaloby na prodej také sex, mu už oficiálně nepatří. Z kuplířství ho podle státní zástupkyně usvědčuje detailně vedená evidence tržeb a výdajů na provoz. Dalším důkazem je svědectví některých dívek, které pro něj pracovaly. V podniku jich pracovalo až dvacet. „O kuplířství se jedná v případě, kdy osoba provozuje podnik, ve kterém jsou poskytovány sexuální služby, z nichž profituje,“ vysvětlila státní zástupkyně Barbora Zajícová, která Brabce obžalovala.

Většina obžalovaných odešla od soudu s podmínkou

Z lidí zadržených během dosud největší razie proti kuplířům v Ostravě se již dostala před soud řada z nich. Většina vyvázala s podmínkami. Mezi nimi manželský pár, v jejichž podniku dívky braly od klientů za sex zhruba 2200 korun; o ty se pak s provozovatelem dělily.

V současné době funguje ve městě asi dvacet nočních pánských klubů se skrytou nabídkou sexuálních služeb a kromě toho asi padesát privátů, které jejich majitelé prostitutkám pronajímají. Asi pět let pronajímá byt například Miroslava Slívová. Tvrdí, že nejde o nic nezákonného. „Poskytuji slečnám pronájem pokojů a nezajímá mě, co se tam děje. Vybírám pouze nájem. Fyzicky tam ani nejsem,“ řekla žena.

Během ostravského zátahu s názvem Anděl, kterému předcházelo jedno trestní oznámení a několik měsíců mapování nočních klubů a shromažďování důkazů, policie zadržela čtyřiadvacet lidí, třiadvacet jich obvinila a devět vzala do vazby.

Návrh na regulaci prostituce v Česku zatím neuspěl

Česko nemá zákon, který by prostituci reguloval. Aktuální návrh na legalizaci, který vzešel ze zastupitelstva pražského magistrátu, sněmovna nakonec vůbec neprojednávala. Vláda zdůraznila, že Česko by tímto krokem muselo vypovědět mezinárodní úmluvu o potlačování obchodu s lidmi, a zazněly i další výhrady.

Cílem předkladatelů je registrovat osoby, které se živí prostitucí, takže by šlo o legální regulované podnikání. Podle některých odhadů jde zhruba o deset tisíc lidí, kteří by pak také platili daně. Dalším motivem je oddělit legální prostituci od té nelegální. Podle návrhu by podmínkou registrace byl lékařský posudek a pravidelné prohlídky. Za prostituci na nepovolených místech by hrozily pokuty, a to i klientům. Výhrady vznesla vláda i neziskové organizace, podle kterých by byly represe krokem zpět.