Silnice namrzají, auta kloužou do hromadných nehod

Most - V sedlckém kopci u obce Obrnice na Mostecku dnes ráno havarovalo devět automobilů. K nehodě přispěly špatné rozhledové podmínky i namrzlá vozovka, zejména však nepřipravenost řidičů a jejich vozidel. Havárie se neobešla bez zranění, v mostecké nemocnici skončili dva lidé, jeden s vážnějším a druhý s lehčím poraněním, informoval mluvčí nemocnice Jiří Vondra. K podobným nehodám, byť s méně vážnými následky, došlo i na dalších místech, například v Hradci Králové, u Plzně i na D1 před Prahou. Příčiny byly obdobné. Policie proto vyzvala řidiče, aby byli při jízdě opatrní a necestovali na letních pneumatikách.

Policie po nehodě na Mostecku odkláněla provoz přes obec Patokryje, uvedla mostecká policejní mluvčí Ludmila Světláková. Obnovit dopravu se policistům podařilo před desátou hodinou. Řidiči, kteří na místě byli, mají jasno – nehodu způsobilo špatné počasí a váhavost silničářů. „Nebylo to posypané a nedalo se už nic dělat. Paní přede mnou zastavila a za mnou šla tři auta,“ popsal podmínky, které při nehodě panovaly, jeden z jejích účastníků.

V severních Čechách bouraly desítky aut

Nebyla to však jediná nehoda v oblasti. Nedaleko, na čtyřpruhové státní silnici mezi Teplicemi a Bílnou, na několika místech došlo v krátké době asi k desítce havárií. „Čtyři lidé se zranili a jednoho museli z auta vyprošťovat hasiči,“ přiblížil policejní mluvčí Daniel Vítek. Další tři nehody se staly krátce po sobě u obce Lukavec na Litoměřicku. Jeden člověk utrpěl zranění.

V Ústí nad Labem potom nedokázal řidič osobního auta zabrzdit před přejezdem, přední část vozidla zachytil vlak. Nehoda, která se obešla bez zranění, zastavila provoz na hlavní železniční spojnici Čech a Saska. Asi hodinu byla mimo provoz, vlaky proto nabíraly zpoždění.

Čtyři auta bourala také na dálnici D1 před Prahou. Hromadná nehoda v ranní špičce způsobila vážné komplikace, ačkoli pro samotné účastníky nedopadla vážně.

Nejtragičtější následky tak měla dnes ráno nehoda, která zřejmě s počasím přímo nesouvisela. Sedmašedesátiletý řidič zahynulu u Znojma, když z neznámých důvodů vjel na rovném úseku do protisměru, kde se srazil s nákladním autem.

Reportáž Petry Tachecí a Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Okolo Hradce nebylo vidět, u Plzně nasněžilo

K hromadné nehodě došlo také na silnici I/35 v Hradci Králové u ČKD. Srazilo se pět automobilů. V místě je vidět na 100 metrů, v rámci regionu je to ale docela daleko. Například na dálnici D11 před Hradcem Králové hlásili ráno silničáři dohlednost na pouhých 30 metrů.

Další čtyři auta havarovala nedaleko Kyšic na dálničním přivaděči od sjezdu Ejpovice směrem na Plzeň, kde navíc nasněžilo. Nejprve se srazila dvě auta, řidič jednoho z nich utrpěl poranění hlavy. Záhy poblíž bourala další dvě auta. Jedno z nich se převrátilo na střechu, druhé vylétlo ze silnice. Ačkoli jeho posádka vyvázla bez zranění, hasiči museli prořezat křoviny u silnice, aby mohla vystoupit.

Jinde však zatím sníh jízdu nekomplikoval, všechny silnice v Česku jsou holé, byť mohou klouzat. Nebezpečné mohou být vozovky všude, kde zůstává mlha. Teploty v ní totiž nepřesáhnou dva stupně Celsia. Meteorologové upozorňují, že podobné podmínky budou panovat celý týden. Ráno budou silnice klouzat, pokud nebudou řidiči opatrnější než dnes, nehod neubude. „Policie nabádá všechny řidiče, aby přizpůsobovali rychlost svých vozidel klimatickým podmínkám,“ zdůraznila policejní mluvčí Hana Jehlíková. Upozornila také na nově zavedenou povinnost mít při sněhu nebo námraze na vozidle nasazeny zimní pneumatiky.