Program Nová šichta radí horníkům, kteří dofárali

Karviná – V místě bývalého zaměstnaneckého centra OKD v Karviné vzniklo poradenské centrum pro propuštěné horníky s názvem Nová šichta. Aktuálně na konci dubna přišlo o práci 250 zaměstnanců. Těžební společnost počítá s tím, že ji v souvislosti s poklesem těžby letos opustí celkem 1600 lidí, a to včetně pracovníků dodavatelských firem a zaměstnanců odcházejících do důchodu.

Firma OKD zahájila na podzim minulého roku program pro odcházející zaměstnance s názvem Nová šichta. Nově otevírá poradenské centrum v Karviné, protože asi osmdesát procent z 11 tisíc zaměstnanců firmy je právě z Karvinska. Bývalí horníci tam dostanou informace o volných pracovních místech i postupu, jak se o ně ucházet. „Navázali jsme spolupráci s asi osmdesáti firmami z regionu, které nás informují v případě, že potřebují nové lidi. Naši bývalí zaměstnanci se dobře uplatňují třeba ve stavebnictví nebo strojírenském průmyslu,“ uvedl mluvčí OKD Marek Síbrt.

Například Aleš Otruba se po patnácti letech na šachtě rozhodl odejít sám. Dostal šestiměsíční odstupné a využívá i nabídku pomoci s hledáním nové práce. „Bylo těžké po tak dlouhé době odejít, ale věřím, že do začátku prázdnin si práci najdu,“ uvedl Otruba. S pomocí Nové šichty rozeslal životopis do několika firem v regionu. Zatím si dělá svářečský kurz.

Pracovnice Nové šichty dávají odcházejícím zaměstnanců OKD tipy na volná pracovní místa, ale také jim radí, pokud se chtějí pustit do vlastního podnikání. „Někteří lidé pracovali v dole dvacet i třicet let a nemají s trhem práce vůbec žádné zkušenosti,“ uvedla projektová manažerka Nové šichty Michaela Kühtreiberová. Loni muselo firmu opustit ve dvou vlnách asi pět set lidí. Podle Síbrta využilo poradenské centrum asi sto z nich. Pětadvaceti propuštěným lidem se podařilo zprostředkovat nové uplatnění.

OKD má letos v plánu vytěžit asi o 700 tisíc tun uhlí méně, než loni. V příštích letech chce stabilizovat objem těžby asi na 7 milionů tun ročně. „Přitom budeme pokračovat v komplexní transformaci a snižování nákladů,“ uvedl Síbrt. Dá se proto očekávat, že propouštění bude pokračovat. Město Karviná se na úbytek pracovních míst v hornictví připravuje. Odcházející zaměstnanci OKD by mohli v budoucnu najít obživu v nových průmyslových zónách Vagónka a Nad Barborou. „Jsem přesvědčen, že během tří až čtyř let tady může vzniknout až pět tisíc nových pracovních míst,“ řekl primátor Karviné Tomáš Hanzel z ČSSD.

V okrese Karviná je po Bruntálsku nejvíce nezaměstnaných z Moravskoslezského kraje. Aktuálně je tam bez práce 21 tisíc lidí. Celkem evidují úřady práce v regionu téměř 80 tisíc nezaměstnaných.