Sever Moravy opět ohrožuje smog

Ostrava - Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se v Moravskoslezském kraji v pátek večer a v noci na dnešek opět výrazně zhoršily rozptylové podmínky. Konkrétně se hodinové koncentrace polétavého prachu (PM10) zvýšily natolik, že i průměrné denní limity na všech měřících stanicích překročily mezní hranici 50 mikrogramů na metr krychlový.

Špatný vzduch musí obyvatelé regionu dýchat od konce října, počátkem listopadu dokonce meteorologové vyhlásili signál regulace, při němž znečišťovatelé s platnými regulačními řády mají dodržovat ekologická opatření. Od čtvrtku se situace začala zlepšovat, a tak byl signál regulace v pátek dopoledne odvolán. V platnosti dál zůstal signál upozornění, který varuje před možným vznikem smogu.

Dnes ráno byly průměrné denní koncentrace polétavého prachu zvýšené na všech měřících stanicích v regionu a pohybovaly se od 51 do 104 mikrogramů na metr krychlový. Nejvyšší hodnoty jsou podobně jako v předchozích dnech na Karvinsku, konkrétně v Bohumíně a Věřňovicích.

„Aktuální koncentrace PM10 přes noc stoupaly, i 24hodinové koncentrace tak mají stoupající tendenci. Během dne neočekávám nějaké výraznější zlepšení,“ přiblížila Eva Auxtová z Regionálního předpovědního pracoviště ČHMÚ v Ostravě. Nyní platný signál upozornění tak v nejbližších hodinách určitě odvolán nebude. Nelze zcela vyloučit, že by mohl být znovu obnoven i signál regulace, dodala Auxtová.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejznečištěnějšímu v zemi. Obvykle na podzim a především v zimě bývají rozptylové podmínky nejhorší. Obyvatelstvo je v kraji vystaveno zvýšené koncentraci znečišťujících látek, které mohou nepříznivě působit na zdraví.