Tankistům při boji o Ostravu slibovali hotel, ale spali ve „svém“

Ostrava - Cílem Ostravsko-opavské operace bylo před 70 lety osvobození Ostravy. Pro československé tankisty, kteří po boku Rudé armády město 30. dubna 1945 zbavili nadvlády nacistů, tím válka neskončila. Toužili pomoci Praze, dostali se tam ale až po skončení bojů. Cestou k hlavnímu městu je zdržely střety s nepřítelem, který odolával do poslední chvíle.

Velitel 1. československé tankové brigády sliboval svým vojákům v Ostravě odpočinek. Nakonec ale na to nebyl čas. „Janek říkal, hoši, až dobudete Ostravu, budete mít nejlepší hotel, jaký existuje. Vyspíte se, pořádně si odpočinete a pak budete pokračovat dál,“ vzpomínal na slova svého velitele velitel tanku brigády Bedřich Opočenský.

Místo postele ale tankisté opět spali v tancích nebo vedle nich. Vyrazili směrem na Olomouc a už u Krmelína nedaleko Ostravy narazili na první Němce. „Samopal, kulomet, dělo. Všechno jsme zapojili. Hlavy jenom lítaly. Bylo to ošklivé,“ vzpomínal další tankový velitel Karel Šerák.

Tankisté po osvobození Ostravy (zdroj: ČT24)

Do Prahy bylo ještě daleko. „Když 5. května vypuklo v Praze povstání, chtěli i českoslovenští tankisté přispět městu na pomoc. Boje na střední Moravě je ale zdržely,“ uvedl historik a kurátor Národního památníku 2. světové války v Hrabyni Ondřej Kolář.

Informace o kapitulaci Německa zastihla Bedřicha Opočenského v městě Golčův Jeníkov na Vysočině. Narazili tam na německou kolonu. Její velitel se vzdal až poté, co mu pustili rozhlas, který o tom informoval. „Když to uslyšel, postavil se do pozoru, sundal brigadýrku, odepjal si pásek s pistolí a vzdal se,“ vzpomínal Opočenský. Do Prahy se dostal večer 9. května. Zbytek brigády dorazil o den později, kdy už byla Praha svobodná.

Právem se českoslovenští tankisté účastnili o týden později slavnostní vojenské přehlídky v Praze. „Podíl československých tankistů a letců v Ostravsko-opavské operaci patří k nejvýznamnějším událostem novodobých dějin českých zemí a k nejlepším tradicím české státnosti,“ uvedl historik Mečislav Borák.

Pražské povstání, které vypuklo 5. května před 70 lety, bylo vyvrcholením květnového povstání českého lidu proti německým okupantům. Povstalcům se podařilo přimět Němce ke kapitulaci, zabránit mnohonásobně většímu krveprolití a vyprovokovali i rychlejší zásah Rudé armády.

Pražské povstání OBRAZEM