Do Plzně znovu přijely americké tanky - začaly Slavnosti svobody

Plzeň - Ukázkou scény, která se odehrála 6. května 1945 ráno v Plzni, kdy do města přijely první americké tanky 16. obrněné divize, začal dnes v Plzni hlavní program Slavností svobody – oslav 70. výročí osvobození. Několik tisíc lidí sledovalo, jak na náměstí opět přijely tanky a další technika a vojáci v dobových uniformách. Ve městě se velké oslavy osvobození americkou armádou konají od roku 1990; končí 6. května. Město dnes také odhalilo pomník svému osvoboditeli - generálovi Georgi Pattonovi.

Centrem města proudí od rána tisíce lidí, zastavují se ve vojenských kempech s dobovou technikou, na náměstí zní swing, ulice, okna domů i ruce lidí zdobí české a americké vlaječky.

Stěžejním bodem víkendového programu je právě průjezd vojenského konvoje centrem města. Pět historických tanků Sherman, Hellcat, Stuart a Jackson přijelo stejně jako před 70 lety Prešovskou ulicí na náměstí, spolu s dalšími víc než dvěma desítkami kusů historické vojenské techniky. V ukázce hrálo 150 účinkujících z celého světa. Centrum města se přeneslo o 70 let zpět - zatímco na náměstí korzovali Plzeňané a radovali se z nově nabyté svobody, při příjezdu Američanů s tanky se z věže katedrály svatého Bartoloměje ozvaly výstřely. Po krátké přestřelce američtí vojáci zajali skupinku německých vojáků ukrytých ve věži, čímž pro Plzeň definitivně začal mír.

„Slzy se mi derou do očí, když vidím, jak si tady lidé váží svobody, jak se nebojí ukázat svoji loajalitu České republice a taky lidem, kteří jim pomáhali přinést před 70 lety svobodu - ať už to byli Američané, Kanaďani, Belgičani, Francouzi, kdokoliv,“ říká 91letý Reuben Schaetzel z USA. Do Plzně přijel na slavnosti poprvé od roku 1945. „Dnes vidím jinou Plzeň než tenkrát, ale i teď jsou tady lidé, kteří nás vděčně a velmi srdečně vítají, jako v roce 1945,“ řekl. Tehdy přijel do města na začátku května mezi prvními vojáky a Plzeň pro něj znamenala konec války a jízdenku zpět do USA. „Hodně mých kamarádů se ale tehdy té cesty zpět nedočkalo a hodně se jich nedočkalo toho, aby mohli po 70 letech přijet sem,“ řekl bývalý řidič tanku. Neskrýval dojetí při pohledu na historickou vojenskou techniku a staré tanky. „Moc rád bych se ještě do tanku posadil,“ dodal.

Prvního května začaly v Plzni oslavy osvobození
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK
Pomník generálu Pattonovi v Plzni
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

Program Slavností dnes nabízí několik vojenských kempů a kulturní program. Během odpoledne byl v Sadech Pětatřicátníků odhalen i pomník generála George Pattona, jehož jednotky město osvobozovaly. Plzeňských slavností se zúčastnila i jeho vnučka Helen Pattonová.

Helen Pattonová:

„To, že tady můžu být s těmi veterány, je velmi dojemné a jsem ráda, že někteří z nich jsou tu vůbec poprvé. Vážím si také těch, kteří přicházejí opakovaně. Děkuji Plzeňskému kraji za tak vřelé přivítání.“

„Letos budou oslavy velkolepé. Tím, že je to už 70. výročí, samozřejmě už nám bude ubývat našich veteránů. Letos je jich tady 21 a určitě si to s nimi chceme užít,“ řekl primátor Martin Zrzavecký. Odhaduje, že oslav se zúčastní desítky tisíc lidí z Plzně, celé Evropy i světa. „Plzeňané si to evidentně užívají a ten vztah k americké armádě a k osvobození je tady velký,“ dodal primátor.

Večer na plochodrážním stadionu poprvé v ČR vystoupí americká legenda jižanského rocku Lynyrd Skynyrd. Nedělní Convoy of Liberty ukáže 300 kusů historické i moderní vojenské techniky. Po pietním aktu Díky, Ameriko! uzavře Slavnosti svobody 6. května večer ve Velké synagoze koncert Světlo porozumění.

Generál Patton s manželkou a se synem
Zdroj: ČT24/Getty Images