Stezka na vrchol skrz rezervaci. Děvín je po osmdesáti letech přístupný

Pálava - Až na vrchol pálavského Děvína mohou turisté vystoupat po více než osmdesáti letech. Ochránci přírody totiž opravili přístupovou cestu, vyznačili naučnou stezku a otevřeli tak pro ně část vzácné rezervace, kterou dosud vedli jako tak zvanou klidovou zónu. Dodnes tamní národní přírodní rezervace každoročně přilákala přes sto tisíc turistů.

„Nyní může každý turista vystoupat na vrchol Děvína ve výšce 550 metrů a zároveň zůstaly zachovány klidové zóny vedle vysílače,“ vysvětlil Jiří Kmet z Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky. Vrchol pálavského Děvína se totiž nachází v národní přírodní rezervaci. Před jeho zpřístupněním tak museli ochránci přírody zvážit, jestli turisté neohrozí nejcitlivější místa rezervace jako je například vápencové bradlo.

Děvín je podle Kmeta kombinací spousty přírodních jevů, které jsou soustředěné na jednom místě. Na 360 hektarech roste více než šest set druhů cévnatých rostlin. Tak silná koncentrace jejich výskytu jinde v Česku není.  I kvůli tomu rezervaci každý rok navštíví přes sto tisíc turistů.

Ti nyní mohou k výstupu na vršek Děvína využít opravenou přístupovou cestu. „Práce trvaly několik týdnů. Kromě rekonstrukce cesty jsme také společně s Českým turistickým klubem vyznačili turistickou stezku, dále jsme vybudovali jednoduché zábrany okolo cesty, opravili jsme naučné cedule a na vrchol umístili panoramatickou mapu okolí,“ popsal potřebné úpravy terénu Kmet.

Na špičce kopce se také nachází televizní vysílač a pohled od něj dolů odhaluje třeba výhled na Novomlýnské nádrže. Ty si přitom z Děvína mohou turisté prohlédnout až po několika desítkách let. Vrchol byl totiž dlouho nepřístupný kvůli sídlu armádních objektů. Po vojenských budovách tu už ale nyní zbyly jen základy.

„Po jejich zrušení jsme po vyhodnocení nejrůznějších faktorů usoudili, že výstup na Děvín je možný, pokud turisté v jedné z nejcennějších rezervací v Česku nebudou chodit tam, kde to není kvůli ochraně zdejší jedinečné přírody povolené,“ dodal Kmet.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Národní přírodní rezervace Děvín – Kotel – Soutěska o rozloze přes 380 hektarů zaujímá severní část Pavlovských vrchů s vrcholy Děvín s nadmořskou výškou 554 metrů a Kotel ležící ve výšce 483 metrů nad mořem. Rezervace leží mezi Pavlovem, Dolními Věstonicemi, Horními Věstonicemi, Pernou a Klentnicí. Celé území se nachází v nadmořské výšce 257 až 554 m. n. m. a Národní přírodní rezervací byla vyhlášena roku 1946.

Zdroj: Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky