Západní okruh Plzně chtějí dobudovat do pěti let

Plzeň - Do konce roku 2020 by měl být hotový celý severozápadní obchvat města Plzně za 1,5 miliardy korun. Dostavba začne v roce 2018 a naváže na první etapu, zprovozněnou loni v září. Kraj dnes podepsal s Plzní koordinační dohodu, podle níž dá na dokončení městského okruhu miliardu korun, zbytek uhradí město.

Za pět let by Plzeň mohla mít svůj severozápadní okruh. „Pro město je to nejdůležitější stavba následujících let, která se navíc týká celého regionu,“ prohlásil primátor Plzně Martin Zrzavecký (ČSSD). Po dokončení by měl okruh nabídnout 3,45 kilometru cesty. Vznikne zde šest mostů, z nichž nejdelší bude přemostění Mže dlouhé přes kilometr, a postaví se pět kruhových křižovatek. Kraj i město počítají se zhruba devadesátiprocentní podporou z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), v němž už je stavba zahrnutá a o tyto peníze kraj nebude muset soutěžit s jinými regiony. Bez dotací EU nebo státu by prý stavba byla nereálná. Náměstek hejtmana Jaroslav Bauer (ČSSD) doufá, že konečnou cenu 1,5 miliardy korun ještě stlačí soutěž stavebních dodavatelů.

Severozápadní okruh představuje druhou etapu, která navazuje na první z výpadové silnice na Domažlice. Loni otevřená první část měří 2,1 kilometru a stála téměř miliardu korun. „První část okruhu neodlehčila dopravě ve městě. K tomu musíme dokončit druhou etapu,“ upozornil Bauer. Poté bude po obchvatu jezdit až 20 procent aut, která teď míří přes město od severu do průmyslové zóny Borská pole nebo ve směru na jih i západ regionu.

Výkup pozemků jde dobře, město nabízí „velkorysou“ cenu

Město v loňském a letošním roce vyčlenilo zhruba 120 milionů korun na výkupy více než dvou set pozemků. Zatím se nevyskytly problémy s vlastníky těchto území, na nichž se většinou nacházejí louky a pole. Cena 800 Kč za metr čtvereční, kterou město vyplácí, je podle Zrzaveckéko velkorysá. „Celkem budeme do výkupů investovat 150 milionů korun do roku 2017,“ uvedl. Tyto peníze nejsou podle něj zahrnuté v plánované ceně stavby 1,5 miliardy Kč.

Podle primátora město v nejbližších dnech spustí portál s informacemi o přípravách stavby. „Vzhledem ke složité dopravní situaci ve městě uděláme vše pro to, abychom stavbu připravili a dokončili co nejrychleji,“ řekl. Primátor i hejtman si nicméně myslí, že je k vyřešení dopravy v Plzni nutný ještě průtah městem, obchvat městské části Roudná a záchytná parkoviště na okraji města.