Tady je Krakonošovo, ne smeťák. Tuny odpadků zamířily do Vrchlabí

Tři a půl tuny odpadků zaplnily vrchlabské náměstí, když je sem navezli krkonošští ochranáři. Chtěli tím veřejně ukázat, jak velké množství odpadků zahodili turisté na území národního parku. Na několik hodin se tedy centrum Vrchlabí proměnilo v organizovanou skládku toho, co o víkendu na horách nasbírali dobrovolníci a strážci přírody. Těm se ovšem podařilo projít jen polovinu cest.

Úklidová akce o víkendu patřila k těm nejrozsáhlejším, které Krkonošský národní park zažil. Na tři stovky dobrovolníků se vydaly čistit chráněné území od odpadu, uklízeli pod krkonošskými hřebeny i na vrcholcích. Skupinky nachodily na čtyři sta kilometrů, vyčistily tedy zhruba polovinu turistických cest v národním parku. Narazily při tom na různé poklady, včetně topení z vozu značky Škoda, ledničky, nebo jedné lyže.

Výsledné množství odpadků překvapilo samotné organizátory ze správy krkonošského parku, na vrchlabské náměstí je přivezlo sedm plně naložených terénních aut s přívěsnými vozíky a traktor. „Chtěli jsme tady udělat malou horu z odpadků, ale tohle nemá naprosto žádný smysl. Nechali jsme to proto na vozících,“ popsal mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný, jak nadměrné množství odpadků pozměnilo plán akce.

  • 18. dubna proběhla celorepubliková akce Ukliďme Česko, do které se zapojilo obdivuhodných 30 tisíc dobrovolníků. Něco málo přes polovinu z nich byly děti.
  • Během jediného dne nasbírali 1022 tun odpadu, což rozpočítáno na jednoho představuje 33 kilogramů odpadu.
  • Z toho čtvrtinu odpadu sběrači vytřídili.
  • Akce probíhá během celého dubna až do začátku května.

Řada měst a obcí v minulých letech investovala miliony korun do vybudování sběrných dvorů určených pro nadměrný a nebezpečný odpad. I přes nárůst jejich počtu černé skládky z českých zemí nemizí. Svědčí o tom půl třetího tisíce fotografií černých skládek, které lidé pořizují a posílají na specializovaný web. Na hlášení černých skládek existuje zaměřená aplikace Zmapujto. Touto cestou nebo oficiálně návštěvou úřadu mají lidé možnost upozornit na nelegální skládky, po oznámení vyrážejí do terénu sami úředníci. Zjišťují majitele pozemku, který obvykle likvidaci černé skládky také zaplatí. Skutečného pachatele totiž obvykle nelze dopadnout.

Téma Událostí ČT: Odpadky na vrchlabském náměstí a černé skládky (zdroj: ČT24)