Sobotka: Výcvik ve Vyškově absolvuje 2000 lidí ročně

Vyškov - Ve středisku ve Vyškově se budou ročně cvičit asi dva tisíce rekrutů a budoucích členů aktivních záloh. Během návštěvy to oznámil premiér Bohuslav Sobotka v souvislosti se zvyšováním stavů armády. Vojenskou akademii ve Vyškově označil za bránu do Armády ČR.

Sobotka navštívil Vojenskou akademii ve Vyškově (zdroj: ČT24)

Sobotka jednal se zástupci akademie mimo jiné o tom, jak je připravená na výcvik nových vojáků. „Jsou tady kapacity, které odpovídají těm plánům, které má vláda z hlediska posílení naší obrany,“ řekl novinářům po dnešní prohlídce. 

Předseda vlády zároveň promluvil i o navyšování peněz pro armádu. „Naším cílem je, abychom do roku 2020 zvýšili podíl výdajů na obranu ze stávajícího zhruba jednoho procenta až na 1,4 procenta. V letošním roce to prakticky znamená, že se nám podařilo meziročně zvýšit výdaje na obranu zhruba o 1,5 miliardy korun,“ konstatoval Sobotka. Armáda by podle něj měla doplnit řady asi o 4 tisíce mužů a žen, kteří posílí profesionální armádu. 

Ministr financí Andrej Babiš při současné návštěvě amerického Pentagonu podle televize Nova slíbil, že armáda v dalších pěti letech dostane navíc 20 miliard korun.

Armáda podle Sobotky zjevně potřebuje navýšit stavy, a to i kvůli tomu, aby mohla případně dostát svým závazkům vůči spojencům v NATO. Dosud naráží na personální limity, už když má například pokrýt souběžně zahraniční mise a ostrahu muničního areálu ve Vrběticích. „Cílem je zajistit funkční armádu, která bude schopna bránit zemi, poskytnout pomoc občanům v situacích, kdy to budou potřebovat, a současně bude schopna pomoci našim spojencům v rámci Severoatlantické aliance,“ řekl Sobotka.

  • Stát průběžně investuje do oprav vyškovského areálu, stejně tak do technologického vybavení. Momentálně stavbaři za 136 milionů korun zateplují některé budovy rozlehlého areálu. Další investice budou následovat. 

Areál Velitelství výcviku - Vojenské akademie leží v Dědicích na severozápadě města. Běžně slouží k základní přípravě vojáků i ke speciálnímu výcviku vojenských jednotek a útvarů. Armáda tam soustřeďuje také přípravu na zahraniční mise. V areálu jsou třeba rozličné trenažéry a simulátory, které si nyní Sobotka prohlédl.   

V budoucnu by ve Vyškově mohlo sídlit také některé další integrované výcvikové středisko, uvedl senátor Ivo Bárek (ČSSD). Spolu s vojáky by středisko mohli využívat příslušníci různých složek integrovaného záchranného systému. Podle Bárka to bude předmětem dalších jednání, zejména mezi ministry vnitra a obrany.  

  • Vojenský výcvikový prostor Dědice vznikl v polovině 30. let minulého století. Původně byl v tamějších kasárnách dislokován pluk útočné vozby, od roku 1937 bylo ve Vyškově také učiliště. Významným centrem vojenské přípravy a vzdělávání zůstal Vyškov dodnes.