Za utonutí žáka uložil soud učitelkám z Prahy podmíněné tresty

Domažlice - Podmíněné tresty 14 a 13 měsíců vyměřil dnes domažlický okresní soud pražským učitelkám Aleně Doležalové a Yvoně Zikové, které se zpovídaly z usmrcení z nedbalosti. Obžaloba je vinila z toho, že předloni při školním výletě na Domažlicko nedávaly dostatečný pozor na děti při koupání a nevšimly si, že dvanáctiletý chlapec po skoku do zatopeného lomu nevyplaval nad hladinu.

Dítě vytáhl z vody až přivolaný provozovatel areálu Lomeček. Našel ho pod molem. Chlapce se sice podařilo oživit, měl ale těžce poškozený mozek, byl v kómatu a za půl roku zemřel. Podle výpovědi obě učitelky na děti po celou dobu dohlížely, neustále je měly na očích a počítaly je. Měly je rozdělené do skupinek a předpokládaly, že koupaliště je bezpečné. Nikde v areálu totiž nebyly žádné cedule ani upozornění, že koupání může být nebezpečné.

Šedesátileté Doležalové vyměřil soud trest 14 měsíců se zkušební lhůtou na 2,5 roku, Zikové třináctiměsíční trest s dvouletou zkušební lhůtou. Učitelkám hrozilo až šestileté vězení. Rozsudek není pravomocný, obě ženy se proti němu odvolaly.

Okresní soud rozhodoval v případu už podruhé. Loni v říjnu vyměřil Doležalové roční trest s dvouletým podmíněným odkladem a Zikovou viny zprostil. Krajský soud v Plzni ale rozsudek zrušil a vrátil spis do Domažlic k novému projednání.

Areál Lomeček je veřejné koupaliště bez oficiálního plavčíka, koupání je tam na vlastní nebezpečí. Cedule, která na to upozorňuje, se ale v areálu podle svědeckých výpovědí objevila až po neštěstí. Ziková uvedla, že dětem zakazovala skákat a podplavávat molo. Provozovatel areálu tvrdil, že z mola, pod kterým je sedmimetrová hloubka, by děti skákat nikdy nenechal.