Lesy ČR slibují stovky pracovních míst pro nezaměstnané

Od lesa jde na vysokou nezaměstnanost v některých regionech sezonní projekt státního podniku Lesy České republiky. Slibuje vytvořit stovky nových pracovních míst. Minulý týden odstartoval v Krušných horách. Projekt je určen pro pro lidi, kteří jsou v evideci úřadů práce.

Projekt odstartoval v Krušných Horách (zdroj: ČT24)

Les nebude nikdy dost uklizený. Práce se v něm najde pro každého. Lidé z nové pracovní skupiny tak například čistí příkopy, udržují lesní cesty, čistí svodnice, aby voda mohla z cest odtékat. Vyřezávají taky krajnice a příkopy, opravují odpočívadla a altány a uklízejí černé skládky. Práce je fyzicky poměrně náročná, takže ji nemůže dělat úplně každý. 

Jedna taková nová pracovní skupina působí v Krušných horách na Litvínovsku. Začala s odvětvováním kmenů. Členem skupiny je například Milan Holan, který měl oproti ostatním nezaměstnaným výhodu - měl zkoušky na práci s motorovou pilou. Adriana Szejková byla v evidenci úřadu práce přes dva roky a za nové místo je vděčná. Navíc si pochvaluje, že je v lese klid. Do továrny by prý pracovat nešla. 

Jak popsal lesní správce z Litvínova Pavel Rus, nezaměstnaní o tuto práci zájem mají. Lesy ČR si z uchazečů mohou vybírat. A pokud se v evidenci úřadu práce objeví někdo, kdo má s prací v lese zkušenosti, má například zkoušky na práci s motorovou pilou nebo už absolvoval školení lesnických prací, protože kdysi třeba v lese pracoval, takový člověk je pak při výběru upřednostněn.

„Ideálním klientem je pro nás mladý člověk, kterému nevadí fyzická zátěž a je odolný vůči povětrnostním vlivům,“ konstatoval Daniel Szórád, generální ředitel Lesů ČR.

Lesní dělníci nejsou na brigádě, ale v řádném zaměstnání, které zprostředkuje úřad práce. Od podniku dostanou pracovní pomůcky. Letos vytvořily státní lesy 178 nových pracovních míst. Během pěti let zmizí z evidence úřadů práce 500 dlouhodobě nezaměstnaných.

„Určitě jsou tady uchazeči, kteří pracovat nechtějí. Ale jsou takoví, kteří chtějí, ale nedokážou pracovat jinak než za pomoci úřadu práce. A ti si váží toho, že dostanou práci aspoň na šest měsíců, protože se jim to započítává jako třeba pro případnou podporu v nezaměstnanosti,“ popsala Mária Paclíková z Úřadu práce Hradec Králové.

Lidé dlouhodobě bez práce si v lesích vydělají měsíčně v průměru 14 500 Kč. A svět vidí hned jinak. „Oslovili jsme 49 poboček úřadů práce, s nimiž uzavíráme dohody o poskytnutí příspěvku na zřízení pracovních míst. Snažíme se tak pomoci státu i v sociální oblasti,“ uvedl generální ředitel podniku Lesy ČR Daniel Szórád.

Lesy ČR projekt pilotně testovaly už loni. Začínalo se na lesních správách Litvínov a Klášterec a na jižní Moravě na lesním závodu Židlochovice. V Krušných horách loni v pilotní fázi projektu našlo práci asi 30 lidí.

Jak dále uvedl lesní správce Pavel Rus, letos se do projektu přihlásili i lidé, kteří pracovali v Krušných horách už v loňském roce a mají o práci zájem. „Jednak si domů přinesli peníze a jejich sociální situace se zlepšila. A chtějí pracovat, to je strašně důležité,“ uvedl Rus.

Lesníci ale dodávají, že s novým typem pracovníků museli současně dořešit řadu věcí: Pracovníky musí dopravovat do práce, vyškolit je, poskytnout jim vybavení a musí s nimi komunikovat. Projekt poskytne nezaměstnaným práci od dubna do října, pak se zase vrátí na úřad práce.

image_641685
Zdroj: ČT24

„Je to o pracovní příležitosti v krizových regionech, tak aby se lidé dostali k práci a nám pomohli s některými činnostmi v lese, které operativně potřebujeme řešit bez toho, abychom se dostali do jakési vazby výběrových řízení a zakázek,“ popsal lesní správce Pavel Rus.

Se sociálním programem Lesy ČR počítají ve své Koncepci strategického rozvoje na období 2015 až 2020. Cílem je zaměstnat pracovní síly, které neuspěly na trhu práce, ale které mohou v sezoně pomoci s činnostmi, na něž by lesníci neměli čas.