Kobra zabavila majetek za 170 milionů korun

Speciální tým policie a finanční správy při zátahu na 38 místech ČR, zejména ale na Kladensku, zajistil majetek v hodnotě 170 milionů korun. V případu jde o daňové úniky ve výši až 300 milionů korun, hlavní část zajištěného majetku ale tvoří jedna pohledávka za 115 milionů. Novinářům to dnes ve Dvoře Králové nad Labem řekli členové speciálního týmu Kobra.

„Novinkou je zajištění majetku v hodnotě asi 115 milionů korun ve formě pohledávky jedné z těch společností za jinou společností stojící mimo celou tu organizaci,“ řekl dnes novinářům ředitel útvaru Odhalování korupce a finananční kriminality SKPV Jaroslav Vild. Podle policistů vyšetřování celého případu pokračuje, vzhledem k rozsahu trestné činnosti podle odhadů Vilda potrvá několik měsíců.

„Zadržených 115 milionů představuje pohledávku, kterou má společnost, která se účastnila té organizované trestné činnosti, vůči fyzické osobě, která stojí úplně mimo společnost,“ uvedl Zbyšek Malý z Generálního finančního ředitelství. „V této věci vůbec neprobíhala žádná faktická podnikatelská činnost, byl pouze předkládána daňová přiznání, v nichž byly vykazovány vysoké obraty,“ doplnil Jaroslav Vild, ředitel Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality.

V případu, který policie zveřejnila po zátahu na začátku února, je obviněno 29 lidí. Podle policie několik desítek obchodních společností údajně od roku 2011 vykazovalo vysoké obraty ze stavebních činností a každý měsíc uplatňovalo nároky na vyplacení nadměrných odpočtů DPH. Firmy, v nichž jako jednatelé údajně působili takzvaní bílí koně, však neměly vykonávat žádnou činnost, neměly vést účetnictví a měly vykazovat jen minimální pohyby na bankovních účtech. Podrobnosti o únorovém zásahu Kobry na stavební firmy si přečtěte ZDE.

Hlavním pachatelům v případě prokázání viny hrozí až deset let vězení. Zásah proti skupině z Kladenska s krycím názvem Uhlí začal 3. února. Členové Kobry zasahovali na 38 místech v Česku, zejména pak ve Středočeském kraji.

Zásahy Kobry

Tým Kobra funguje od poloviny loňského června. Tým od té doby oznámil rozkrytí daňových úniků při fiktivních obchodech s nanodisky, pohonnými hmotami nebo cigaretami. Další kauzy se týkaly daňových úniků v oblasti reklamy, při obchodech s toaletním papírem či vývozem tiskařských strojů. Celkem při těchto kauzách vznikla škoda za zhruba dvě miliardy korun.

Kobra řeší daňové úniky z akce Uhlí (zdroj: ČT24)