Výše položené skiareály odolávají jaru a lákají na sjezdování bez front

Praha - Příznivci sjezdového lyžování si o tomto víkendu mohou užít jarní počasí, vleky bez front a v řadě areálů i nižší ceny než v hlavní sezoně. Díky nočním teplotám pod bodem mrazu jsou lyžařské podmínky dobré hlavně dopoledne. Některá menší či níže položená střediska už kvůli nedostatku sněhu postupně končí nebo omezují provoz a ubývá také stop pro běžkaře.

Například lyžařské areály v Jeseníkách navzdory oteplení stále nabízejí dobré sněhové podmínky. V nejvyšších polohách leží na sjezdovkách až 120 centimetrů sněhu. Na své si přijdou i běžkaři. Nadále dobré podmínky nabízejí i zimní střediska v Beskydech. Sněhu je v areálech stále dost a lyžařům přeje i počasí. Pro běžkaře tam ale sezona pomalu končí.

I velké lyžařské areály v Královéhradeckém kraji mají stále dostatek sněhu. Na hřebenech Krkonoš je ho zhruba 85 centimetrů, dnes ráno se teplota v nejvyšších partiích pohybovala pět stupňů Celsia pod bodem mrazu. V noci mrzlo také na hřebeni Orlických hor, kde zůstává zhruba 50 centimetrů sněhu. Některé menší areály v kraji, například ve Svobodě nad Úpou na Trutnovsku či ve Zdobnici na Rychnovsku, již ale sezonu ukončily.

Kvůli úbytku návštěvníků a postupnému tání omezují provoz také některé areály v Pardubickém kraji. V Čenkovicích v Orlických horách budou od pondělka uzavřené tratě na jižních svazích, dál ale budou fungovat dvě nejdelší sjezdovky, Třebovská a Svitavská.

Nedostatek sněhu na sjezdovkách
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Příznivci zimních radovánek si na Lipensku i v rakouském příhraničí užívají slunečného počasí. Protože v noci mrzne, jsou sjezdovky po ránu a dopoledne ve velmi dobrém stavu. Odpoledne je už sníh mokrý a těžký, ale pro změnu slunce vybízí k opalování. Běžecké stopy jsou už ale mimo provoz a běžkaře střídají cyklisté a in-line bruslaři.

K závěru se blíží lyžařská sezona v Libereckém kraji. Kvůli nedostatku sněhu už některé areály ukončily provoz, jako například Bedřichov v Jizerských horách nebo Studenov v Rokytnici nad Jizerou. Další omezily provoz přes pracovní dny kvůli klesajícímu zájmu lyžařů. Podmínky jsou ale nadále velmi dobré, na sjezdovkách je až 80 centimetrů sněhu.

Zimní střediska ve Zlínském kraji hlásí dostatek sněhu, který v noci přimrzá, takže sjezdaři si zejména dopoledne přijdou na své, navíc za mimosezonní ceny. Sjízdné jsou i některé běžecké trasy na Vsetínsku.

Lyžování
Zdroj: ČT24

Lyžaři se mohou o víkendu stále vydat také na sjezdovky na Plešivci, Božím Daru, Bublavě nebo Klínovci, kde leží až 110 centimetrů sněhu a lyžařům nabízí všech 18 kilometrů sjezdovek. Definitivně už je zavřené lyžařské středisko v Perninku, Bublava a Boží dar naopak o víkendu zvou na závody.

Na Vysočině je otevřena poslední sjezdovka na vrchu Šacberk u Jihlavy. Také lyžařská střediska v Ústeckém kraji postupně končí letošní sezonu a budou se připravovat na další. Fandové zimních sportů mohou ještě vyrazit do Telnice na Ústecku.

Slunečné jarní počasí a teploty nad nulou uzavřely už v Plzeňském kraji všechny menší lyžařské areály. Stále dobré podmínky hlásí už jen tři největší areály v Železné Rudě a na Špičáku. Také v běžeckých stopách musejí lyžaři počítat s roztátými místy a místy s ledovkou.

Ve středních Čechách se bude o nadcházejícím víkendu lyžovat ve dvou areálech - na Monínci u Sedlce-Prčice na Příbramsku a v Chotouni u Prahy. Provozovatelé si vytvořili dostatečné zásoby sněhu, návštěvnost je už ale slabší.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

Na přelomu března a dubna by se mělo ochladit a v první polovině dubna by se teploty měly pohybovat většinou pod dlouhodobým průměrem.