V nových obecních volbách byla účast vysoká, vítězili místní

O volby ve čtyřech desítkách obcí projevilo zájem značné množství občanů, v šesti obcích přesáhla účast dokonce osmdesátiprocentní hranici. Nejvíce voličů dorazilo k urnám v Drahoňovicích na Benešovsku. Vládní strany uspěly jen ve čtyřech obcích, jinak jako obyčejně nejvíce hlasů dostala místní sdružení nezávislých kandidátů.

Zástupci vládních parlamentních stran zvítězili pouze ve čtyřech obcích. V Babylonu na Domažlicku uspělo hnutí ANO, v Rokli u Kadaně na Chmutovsku vyhráli sociální demokraté a ve dvou obcích Olomouckého kraje dalo nejvíce voličů hlas KDU-ČSL. Ostatní zastupitelstva s převahou ovládla místní sdružení, výjimečně uspěli i Starostové a nezávislí nebo třeba KSČM. Ve 41 obcích se kandidáti ucházeli o 274 mandátů. Voliči mohli vybírat z celkem 816 kandidátů, z toho 693 jako nezávislých.

Ve Středočeském kraji vybíralo nové zastupitelstvo nejvíc obcí ze všech krajů. Volby se zde opakovaly ve 14 obcích. Zaznamenali zde dva extrémy volební účastni. Největší zájem byl v Drahoňovicích, volit přišlo přes 89 procent lidí. Naopak nejméně volby táhly v Křížkovém Újezdci a Tehovci u Prahy, kde k urnám dorazilo 31, respektive 32 procent voličů. V Drahňovicích a Kmetiněvsi pak získala nejvíc hlasů sdružení dosavadních starostů.

V Plzeňském kraji se volební místnosti otevřely v pěti obcích, účast se pohybovala mezi 63 až 88 procenty. Právě v nejmenší obci Maňovice přišlo k volbám přes 88 procent občanů. Vyhrálo sdružení Za budoucnost Maňovic. V Hamrech na Klatovsku přišlo k volbám 85 procent voličů a zvítězilo sdružení Za lepší Hamry, v příhraničním Babylonu přišlo volit 75 procent občanů.

V Janově Dole v Libereckém kraji činila účast 74,4 procenta a o křesla v zastupitelstvu se podělí dvě místní kandidující sdružení. V Březové v Karlovarském kraji zaznamenali jeden z menších podílů volební účasti - 54 procent. Zvítězil zde Rozvoj obce s rozumem.

Volební účast ve třech obcích v Ústeckém kraji také vysoko překračovala průměr z loňských voleb. V Doubici na Děčínsku a v Křimově na Chomutovsku zvítězila místní sdružení.

V Jihočeském kraji byl největší zájem o volby v Přední Výtoni na Českokrumlovsku. O výběru nových zastupitelů rozhodovalo téměř 80 procent voličů. V Mačkově na Strakonicku a v Bečicích a v Roudné na Táborsku vyhrála místní sdružení. Stejná situace byla i v obci Třebnouševes v Královéhradeckém kraji.

Do zastupitelstev obcí ve Zlínském kraji Chvalnov-Lísky a Honětice získali nejvíc mandátů nezávislí kandidáti. V Sušicích na Uherskohradišťsku, kde se konaly šesté komunální volby během posledních osmi let, pak vyhrálo hnutí Starostové a nezávislí.

V Olomouckém kraji se rozhodovalo v sedmi obcích. Nezávislí vyhráli v obcích Mořice, Slatinky a Domašov nad Bystřicí. V Hrušce obecní volby vyhrála KSČM a v Kopřivné hnutí Starostové a nezávislí.

V Jihomoravském kraji se volilo v Tavíkovicích na Znojemsku a v Malé Vrbce na Hodonínsku V obou obcích vyhrála místní sdružení. Zatímco volební účast v Malé Vrbce činila 84 procent, v Tavíkovicích přišlo do volební místnosti jen 57 procent lidí.

Občané hlasovali tam, kde se loni v říjnu nová zastupitelstva rozpadla nebo vůbec nesešla kvůli protestní rezignaci části členů. Volební místnosti byly otevřeny jenom včera od 7 hodin ráno do 22 hodiny večerní.