Hasiči ve slepé uličce. Kvůli parkujícím autům často neprojedou

Brno – O životě často rozhodují nejen minuty, ale i centimetry. Hasiči po celé republice prakticky denně bojují s neprůjezdnými ulicemi. Důvodem jsou špatně zaparkovaná auta, která brání průjezdu jejich techniky. Místo toho, aby bojovali s plameny, tak musí zdlouhavě hledat objížďku nebo odklízet překážející auta.

Brněnská městská část Žabovřesky, duben 2013. Hasiči vyjeli k požáru v bytovém domě. Na místo ale nedojeli. Okolními ulicemi, plnými divoce parkujících aut, hasičská technika nemohla projet, a tak museli k požáru po svých. „Naštěstí jsme zjistili, že se jednalo o požár botníku na chodbě a dobře to dopadlo. Ale v případě třeba požáru bytu už by to byl velký problém,“ vysvětlil mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Podle hasičů se nejedná o ojedinělý případ. Většinou pro ně špatně parkující auta znamenají hlavně zdržení: Musejí daleko natahovat hadice, případně několik aut odsunout, aby mohla hasičská technika projet. Pokud je potřeba použít žebřík a zachránit lidi z vyšších pater, musí stát hasičské auto přímo u domu. „Zdržení jsou v řádech minut. Pokud na nás někdo čeká například v zakouřeném bytě, pak pět minut pro něj může být opravdu velmi dlouhá doba,“ dodal Mikoška.

Až nás budou potřebovat…

Jihomoravští hasiči dnes proto zkoušeli projet ulicemi v samém centru Brna. Na řadě míst opět narazili na špatně parkující řidiče. Často stačí, aby auto stálo dál od obrubníku, a už je problém. „Největší nástrahou jsou auta zaparkovaná na křižovatkách, kde se prostě nevytočíme. Hasičská auta jsou dlouhá, což si řidiči osobních aut neuvědomují, když křižovatkou sotva projedou oni,“ popsal hasič Josef Paulík. „Já bych těm řidičům, kteří takhle stojí, přál, aby nás někdy potřebovali. Protože my tam prostě nedojedeme,“ povzdechl si jeho kolega Pavel Blažek.

Bez komentáře: Hasiči v Brně testovali průjezdnost ulic (zdroj: ČT24)

Na případ, kdy hasiči na místo opravdu nedojeli, vzpomíná mluvčí brněnských strážníků Pavel Šoba. Zhruba před rokem začalo hořet v bytě v brněnské ulici Krásného. Zatímco hasiči se marně snažili na místo dostat, museli jejich úkol převzít městští policisté. „Díky tomu, že ve služebních autech vozíme hasicí přístroje, jsme byli v tu chvíli schopni zasáhnout rychleji než hasiči a požár uhasit,“ uvedl Šoba.

Na problémy s průjezdností ulic narážejí hasiči po celé republice – projíždění ulicemi “na zkoušku“ už zažila třeba Břeclav, Olomouc nebo Plzeň.