Bývalé klientky ilegálního přerovského domova se radují z teplého jídla

Ostrava – Nelegální domov důchodců v přerovské Dluhonské ulici, ve které byli postižení lidé odkázáni na nedůstojné hygienické a životní podmínky i nedostatek jídla, je prázdný. Bývalí klienti se dostali přednostně do standardních sociálních zařízení, která se nedají s tím, odkud přišli, srovnat. „Z prvního teplého jídla, které u nás dostaly, měly neuvěřitelnou radost,“ říkají pracovnice Charitního domu svatého Václava v Ostravě-Heřmanicích, kde jsou dvě nemocné ženy z přerovské ubytovny.

Marie Buchtová má těžkou cukrovku a je nevidomá. Bez cizí pomoci se sama ani nenají. Říká, že pravidelné jídlo dostává po dlouhé době až v posledních třech týdnech, co je v Ostravě. „V Přerově jsme měli věčně salám a chleba nebo rohlík, i k obědu,“ říká důchodkyně. „A myli jsme se v lavoru,“ vzpomíná na bývalý domov. Její spolubydlící Ingeborg Bohačíková tam žila také. Zdánlivě je na tom lépe než její sousedka. Trpí ale stařeckou demencí a zpočátku byla v novém prostředí dezorientovaná. „Starají se tady o nás moc dobře. Všechno nám dávají až pod nos,“ pochvaluje si žena.

Ženy neměly ani dostatek oblečení

Pracovnice charitního domu potvrzují, že obě ženy přišly z velmi nuzných podmínek. „Neměly ani nejnutnějšího oblečení. A zjišťovaly jsme, že strava, kterou tam dostávaly, byla hodně nedostačující,“ řekla vedoucí sociální péče Charitního domu svatého Václava. Z prvního teplého jídla – polévky, brambor a masa, které tam dostaly, prý měly obě obrovskou radost. Volná postel tam čeká na dalšího bývalého obyvatele přerovské ubytovny, který je zatím v nemocnici. V domově v Ostravě-Heřmanicích pravděpodobně zůstanou do konce života, protože nemají nikoho, kdo by se o ně staral.

Někteří klienti z Přerova možná získají byt

Z čtyřiceti klientů ilegálního sociálního zařízení přijal Moravskoslezský kraj patnáct lidí, kteří mají v regionu trvalé bydliště. Osm jich je z Ostravy, kde zřejmě zůstanou. O další ubytované se postaralo Brno a další města. Po převozu z Přerova všichni absolvovali zdravotní prohlídku. Na jejím základě byli převezeni do domovů pro seniory nebo jiných pobytových zařízení obcí, z nichž pocházejí. „Jsou mezi nimi i lidé, kteří by se mohli dostat do obecního bytu, protože žádnou další službu nepotřebují,“ informoval vedoucí sociálního odboru Moravskoslezského kraje Daniel Rychlík.

Sanitky odvezly poslední obyvatele z přerovské ubytovny minulé pondělí. O to, že Pavel Mirga ukončil provozování služby pro hendikepované, se zasloužila senátorka Jitka Seitlová, která na základě upozornění ubytovnu v lednu navštívila. Pořídila fotografie a referovala o zamřížovaném baráku s plesnivými zdmi, kde v otřesných podmínkách žili mnohdy roky těžce postižení a zanedbaní lidé. Původně jich tam bylo přes osmdesát. Platili i deset tisíc měsíčně. Vzbudila zájem médií i úřadů. Olomoucké hejtmanství zahájilo s majitelem správní řízení. Za provozování neregistrovaného sociálního zařízení mu hrozí pokuta až milion korun. Na základě toho neprodloužil lidem smlouvy na březen. Přerovský sociální odbor začal řešit, kam je narychlo umístit. A všichni jsou teď na tom zřejmě lépe.