Za soud o vydání Hitlerových projevů chtějí po státu miliony

Brno - Tvůrce a vydavatelé knihy Adolf Hitler: Projevy z brněnského nakladatelství guidemedia žádají od státu přes 7,4 milionu korun jako odškodnění a náhradu nákladů za nedávný soudní proces v kauze. S žádostí se již obrátili na ministerstvo spravedlnosti.

Majitelé vydavatelství guidemedia Pavel Kamas a Lukáš Novák se spolu s tvůrcem publikace Lukášem Beerem zodpovídali před soudem kvůli vydání Hitlerových projevů. Protože ale soud neseznal, že by byl spáchán trestný čin, žádají nyní od státu kompenzaci. Chtějí, aby jim stát proplatil 430 tisíc korun jako náklady na obhajobu a uhradil dalších sedm milionů korun za nemajetkovou újmu.

Právní zástupce společnosti Tomáš Pecina k požadované částce uvedl, že způsobená finanční újma nemusela být tak vysoká, kdyby státní zástupce Jan Petrásek nedal zablokovat vydavatelům jejich bankovní účty. Petráskovi prý mělo být jasné, že s obžalobou v kauze neuspěje. Obdobně totiž dopadla také kauza vydavatele Hitlerovy knihy Mein Kampf Michala Zítka.

V knize Adolf Hitler: Projevy vyšlo osmnáct textů nacistického diktátora, první vydání vzniklo v roce 2012 v nákladu 10 tisíc kusů, v roce 2014 vydalo nakladatelství dotisk. Žaloba vycházela z toho, že kniha neobsahuje vhodné komentáře, že mohou být texty návodné, a že by mohly dokonce popírat genocidu. Městský soud v Brně ale rozhodl ve prospěch vydavatelů a autora, což následně potvrdil i krajský soud. „Jedná se o dobový text se všemi atributy historického nacismu. I když se nabízí napojení na neonacistická hnutí, nebylo prokázáno, že by některé soudobé hnutí navazovalo na podobu Hitlerova nacismu,“ vysvětloval soudce Martin Hrabal verdikt.