Vinařství roku umí dobré víno, turistiku i marketing

Břeclavsko – Produkce vína, úspěchy na soutěžích, ale i pořádek ve sklepě, marketing nebo zapojení do výzkumu. Sedmičlenná porota objíždí vybraná vinařství na jihu Moravy, aby mohla rozhodnout, které z nich se stane Vinařstvím roku. Nehodnotí jen kvalitu vína, ale i řadu dalších kritérií. Kdo z devíti finalistů vyhraje, bude jasné 26. března.

Devadesát minut. Předepsaný čas, během něhož musí porota soutěže Vinařství roku ohodnotit vybrané vinařství. A také čas, ve kterém se vinaři snaží udělat co nejlepší dojem. „Všichni vinaři dostanou na prezentaci svého vinařství stejný časový limit a bude jen na nich, jakým způsobem se porotě představí. Díky návštěvě jednotlivých vinařství je mohou odborníci posuzovat komplexně, čímž se Vinařství roku odlišuje od jiných tuzemských soutěží,“ řekl prezident Svazu vinařů ČR Tibor Nyitray.

Bez komentáře: Porota vybírá Vinařství roku (zdroj: ČT24)

Odbornou porotu zajímá nejen chuť vína a stav vinice, ale třeba i to, jak se vinařství prezentuje, co nabízí svým zákazníkům nebo zda se snaží o za inovace. Plusové body může přinést i vinný turistický program nebo spolupráce s místní samosprávou a rozvoj vinohradů. Celkově jsou porotci velmi spokojení s neustále se zlepšující úrovní českých vinařů. Hlavní podle nich je, aby každé vinařství bylo své. „Musí být opravdové. Měli bychom mu uvěřit, že se odlišuje a jeho výrobek je poctivý a přenáší do něj i kus své filozofie,“ myslí si předseda poroty František Mádl.

Kam všude porota zavítá?

Letos se do finále Vinařství roku dostalo Vinařství Kořínek, Víno J. Stávek, Vinařství Špalek, Sonberk, Vinařství Vladimír Tetur, Žernosecké vinařství, Vinařství Lahofer, Vinné sklepy Valtice a ZD Sedlec u Mikulova.

Soutěž o nejlepší vinařství vyhlašuje Svaz vinařů už pošesté. Letos poprvé se do klání zapojí i vinařství z Čech, konkrétně z Velkých Žernosek. Jak si povede v jihomoravské konkurenci, bude jasné 26. března, kdy budou vyhlášeny výsledky.