Soud jej neprávem odsoudil, očištění svého jména se zatím nedočkal

Znojmo - Už téměř deset let se snaží Jaroslav Schindler marně dokázat svou nevinu. Znojemský soud ho v roce 2005 odsoudil za přepadení poštovních doručovatelek, přestože Schindler tvrdil, že nic nespáchal. O pět později se k činu ale přiznal Antonín Škrdla, který byl uznán vinným. Za stejný čin jsou tak nyní odsouzeni oba dva.

V roce 2004 měl Schindler společně s komplicem Tomášem Čepurou přepadnout pošťačky ve Znojmě. Strávil tak půl roku ve vazbě a od soudu odešel s pětiletou podmínkou a peněžitým trestem. Rozsudek znojemského soudu pak postupně potvrdily i další soudy. Před šesti lety se ale k přepadení přiznal jiný pachatel - Antonín Škrdla. Ten byl posléze i s Renatou Čučkovou, která mu pomáhala, skutečně uznán vinným. Soud ho potrestal třemi a půl lety vězení a Čučková vyvázla s podmínkou.

Původně odsouzené ale soud neosvobodil. Soudce své rozhodnutí tenkrát zdůvodnil nečekaně. „Vina nově obžalovaných je nesporná. Nebylo ale prokázáno, že dříve odsouzení Jaroslav Schindler a Tomáš Čepura jsou nevinní. Jeden z nich se ostatně sám přiznal a soud nemůže pominout pachové stopy z místa činu, které ukazují na oba dva, i když jde jen o nepřímý důkaz,“ řekl tehdy soudce znojemského Okresního soudu Pavel Rujbr. Za stejný trestný čin, který i podle výpovědi přepadených pošťaček spáchali pouze dva lupiči, tak byli potrestáni čtyři lidé.

Schindlera se zastala až bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD). Její stížnosti vyhověl v roce 2013 Nejvyšší soud (NS), který rozhodl, že justice musí znovu zvážit obnovu řízení této kauzy.

O případu rozhoduje znovu stejný soud

Stejný soud, který jej před deseti lety uznal vinným, nyní bude rozhodovat o obnovení případu. „Nemám moc dobrý pocit z toho, že to soudí stejný soud. Několikrát jsem žádal, aby to soudil někdo jiný, ale nevyhověli mi. Budu tak doufat ve spravedlivé řízení,“ okomentoval situaci Schindler.

Ten si našel práci v Rakousku, aby mohl České poště postupně splatit domnělý lup a soudní výlohy. Zaměstnání v Česku totiž kvůli záznamu v trestním rejstříku nesehnal. „Nežije se mi s tím dobře, ale co mohu dělat s tím, když mě někdo křivě obviní,“ dodal.

Zda bude případ znovu obnoven rozhodne soud nejdřív na konci března. Pokud bude Schindler následně i očištěn, může žádat o odškodnění. Za každý neprávem strávený den  ve vazbě, kde strávil pět měsíců, může dostat od 500 do 1500 korun.

„Myslím, že v těchto případech je hlavní problém ten, že obnovu řízení dělá vždy soudce, který vynesl původní verdikt. Moc soudců, kteří by si přiznali, že udělali chybu, u nás podle mě není.“

Jaroslav Schindler

Jaroslav Schindler o soudních tahanicích (zdroj: ČT24)

Za mylné odsouzení se mu nikdo neomluvil

Na rozdíl od Schindlera se Vladimír Konečný spravedlnosti dočkal. Soud ho v roce 2004 neprávem poslal na čtyři roky za mříže za to, že podle obžaloby jako vedoucí banky podepsal směnku na 1,3 milionů korun. Za 739 dní v cele dostal odškodnění přes 1,5 milionu korun. Za křivdu se mu ale dodnes nikdo neomluvil.

„Myslel jsem, že se mi omluví. Když se tak nestalo, tak jsem o omluvu požádal, ale ani na jeden dopis mi ministerstvo spravedlnosti neodpovědělo,“ řekl Konečný. Ani výši odškodnění nevnímá jako dostatečnou. Nestačila totiž ani pokrýt dluhy a náklady, které vznikly kvůli nespravedlivému odsouzení.

„Nic jsem nespáchal a peníze, které jsem za křivdu dostal, nestačí. Nemohou mi totiž zaplatit zničený život,“ vysvětlil Konečný, který pracoval jako vedoucí banky v centru Boskovic. Podle svých slov ví, kdo za obviněním stojí a své podezření sdělil policii. „Po prošetření mi řekli, že po devíti letech se dnes nikomu nedá nic dokázat. To je pro mě nepředstavitelné,“ dodal Konečný. Bývalý vedoucí banky se chce dále soudit o majetkové i nemajetkové poškození a jeho odškodnění. Věří, že se nyní už spravedlnosti dočká.