Soudní proces s lihovou mafií bude pokračovat až v březnu

Olomouc – Po včerejším kolapsu obhájce Lubomíra Kaláče je soud s takzvanou lihovou mafií odročen na březen. Těžce nemocný právník se zhroutil přímo v jednací síni. Kaláč nyní dostane nového obhájce, který bude mít na přípravu pět dní. Během nich musí nastudovat spis, který má 18 tisíc stran.

Až v březnu bude pokračovat dokazování v metanolové kauze. To totiž muselo být přerušeno během výpovědi údajného šéfa lihové mafie Radka Březiny, když zkolaboval advokát Jaromír Kaláč. Podle soudce Eduarda Ondráška je obhájcův stav horší, než se čekalo. „Nebudeme soudit dnes ani zítra. Obhájce bude několik dní hospitalizován v nemocnici a nebude schopen dál Kaláče obhajovat. Zdravotní stav mu to totiž neumožní,“ uvedl soudce Eduard Ondrášek.

První týden v březnu se u soudu budou především přehrávát odposlechy, číst listinné důkazy a výpovědi svědků, u kterých byl dán souhlas se čtením. Výslech svědků, kteří měli
vypovídat tento týden, byl přeložen až na polovinu března.

Nový právník pro Kaláče

Soudní proces se tak zkomplikoval i pro synovce nemocného advokáta Lubomíra Kaláče, který dostane nového obhájce. Ten má ale pouze pět dní na přípravu. „Mé postavení v této kauze to může určitě ztížit. Svému dosavadnímu obhájci jsem mohl ve všem věřit,“ uvedl Kaláč. Ten je v případu tzv. spolupracujícím obviněným, kterému výměnou za objasnění trestné činnosti může soud udělit nižší trest nebo mu ho úplně odpustit.

Kvůli velkému počtu obžalovaných, obhájců i svědků nechce soudce odhadovat, kdy by mohl v kauze padnout rozsudek. Protahovat ji ale dlouho nelze. „V říjnu končí Radku Březinovi dvouletá vazební lhůta,“ řekl Ondrášek. Tzv. šéf lihové mafie zatím zůstává ve vazbě kvůli obavám před útěkem a ovlivňováním svědků.

Kauza je mimořádná svým rozsahem. Škodu žalobce vyčíslil na 6,7 miliardy korun, stát na daních tratil celkem 15 let. Nejvíc to bylo v letech 2004 až 2005. Podle obžaloby skupina čistila skoro jeden a půl milionu litrů technického lihu, který pak používala na výrobu nezdaněných alkoholických nápojů. Obžalovaným hrozí tresty od devíti let a dvou měsíců do 13 let a čtyř měsíců. Praktiky lihové mafie zmapovali Reportéři ČT - podívejte se na reportáž.