Vojenská cvičiště mizí z mapy Česka

Jihočeský kraj - Malá vojenská cvičiště postupně mizí z map. Konkrétně v Jihočeském kraji je vojáci opouštějí. Už je například nevyužívají v Českých Budějovicích, Táboře ani ve Vimperku. Naopak v Jindřichově Hradci se plochu snaží udržet. Do armádních plánů ale zasahují církevní restituce - diecézní charita chce získat pozemky pod polovinou cvičiště.

Na cvičišti v Jindřichově Hradci o rozloze necelých 85 hektarů se připravují nejen pěší jednotky, ale i vojáci s pandury a nákladními auty. Jinou plochu v blízkosti nemají. Jednotky tam trénují taktickou i řidičskou přípravu každý den, cvičí se i na zahraniční mise. A kromě vojáků plochu využívají i policisté. O zhruba 40 hektarů žádá katolická charita. Podle vojáků by to mohlo znamenat i konec cvičiště. 

Podle velitele mechanizovaného praporu v Jindřichově Hradci Jana Štěpánka by to mělo na výcvik negativní důsledek: „Pokud k tomu dojde, budu muset výcvik řešit jiným způsobem, což bude náročnější na finance i na čas,“ řekl Jan Štěpánek. Vojáci by pak museli cvičit na střelnici v obci Kunžak, která leží asi 15 km od Jindřichova Hradce. Tam by ale bylo možné cvičit jen v omezené míře, protože tamní prostor není tak velký. „A především hlavní důraz bych musel položit na Vojenský újezd Boletice, což je za Českým Krumlovem,“ řekl Jan Štěpánek.

Podle zástupců biskupství jsou ale takové obavy přehnané. Budoucí vlastníci pozemků zatím neuvažují o jiném využití. „Dá se předpokládat, že charita se nějakým způsobem dohodne s tím současným uživatelem,“ uvedl administrátor diecéze Adolf Pintíř.

Město Jindřichův Hradec uvažuje i o tom, že by část současného vojenského cvičiště využilo pro vznik průmyslové zóny. Tam by ale přímý dopad na výcvik nebyl - šlo by o okraje areálu, které vojáci stejně pro přímý výcvik nevyužívají. Podle velitele praporu by se vojáci s takovou změnou dokázali vyrovnat.

Bývalá vojenská cvičiště na dalších místech Jihočeského kraje 

V Českých Budějovicích armáda o cvičiště už přišla. Radnice na jeho místě od léta 2014 buduje odpočinkovou zónu. Spolykala kolem 30 milionů korun. „Pokud je mi známo, tak nikdy se neuvažovalo o tom, že by vojenské cvičiště v Českých Budějovicích zůstalo zachováno,“ uvedl primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda (ANO). Podle primátora v současné době probíhá revitalizace území, vznikla tam základní infrastruktura, osvětlení, cesty, připravují se tam další stavby. Je tam betonový skatepark a fit-stezka pro seniory, vznikne tam kavárna. „Bude to využíváno pro občany města, protože je to mezi dvěma velkými sídlišti, blízko Vrbenským rybníkům, takže pro město je to velice výhodná lokalita. A v současné době je zadána studie v souladu s územním plánem, jakým způsobem tento prostor využít,“ uvedl Jiří Svoboda.

Z vojenského cvičiště v Táboře v části Všechov – Zahrádka, kde dřív jezdily tanky, je chráněná zóna, ve které se objevují ohrožené druhy rostlin a hmyzu. Konkrétně tam žije například vzácná žába kuňka ohnivá. I kvůli ní bylo místo zařazeno do sítě Natura. Aby tam vzácné druhy žily i nadále, je potřeba, aby místo alespoň občas projela těžká technika, například terénní automobily, traktory nebo stará vojenská technika.  

Vojenské cvičiště
Zdroj: ČT24

Také v Českém Krumlově část vojenského cvičiště spravují ochránci přírody. „V současné době část toho cvičáku je součástí chráněné krajinné oblasti Blanský les, vyskytují se tam chráněné rostliny a živočichové, kteří jsou dokonce endemiti. Vím, že nám tam nedovolují prakticky žádnou činnost,“ uvedl Dalibor Carda (ČSSD), starosta Českého Krumlova. V další části bývalého cvičiště jsou domy s družstevními byty. „Jsou tam parkovací místa, docela hezké bydlení,“ řekl Dalibor Carda. 

Vojáci z jihočeských jednotek, které už o cvičiště přišly, se vydávají do Vojenského újezdu v Boleticích. Jestli se to bude týkat i jindřichohradecké jednotky, bude jasné nejdřív na konci roku.

Konec malých vojenských cvičišť (zdroj: ČT24)