Z Josefova se zásluhou dobrovolníků stává město muzeí

Josefov – Z Josefova na Náchodsku se stává město muzeí a výstavních expozic. A to díky několika skupinám dobrovolníků, kteří se rozhodli oživit opuštěné prostory někdejšího pevnostního města z 2. poloviny 18. století. Pro tamní radnici je to obrovská pomoc – shánět investory pro tisíce metrů volných ploch se jí totiž příliš nedaří.

Část pevnosti, kterou nechal postavit císař Josef II, přeměnilo několik místních nadšenců v malé muzeum těžkých zbraní. Přitom původně to byl armádní sklad, později sklad pro zemědělce. Nejzajímavějším exponátem je tam podle Milana Libicha ze sdružení Ochránci památek pevnosti Josefov, RAVELIN No. XIV, protiletadlový německý kanon z 2. světové války.

Jiná skupina dobrovolníků o pár ulic dál nedávno dokončila jiné muzeum - to představuje vybavení polní nemocnice z druhé světové války. Podle Tomáše Kunsty z Klubu vojenské historie Brendy - Josefov představuje exponáty nasbírané za 8 let. Nakoupili je na burzách nebo přes inzeráty.

Vladimír Jirouš v části bývalého vojenského skladu staví a lidem ukazuje model Josefova. Pan Jirouš přiznává, že Josefov je jeho srdeční záležitostí, vyrůstal na jeho hradbách.

V bývalé sýpce už vzniká jiná expozice - bude se věnovat historickým mapám a projektové dokumentaci pevnosti.

„Bohužel tady je strašně moc opuštěných prostor, ale malými krůčky je naplňujeme a ty objekty se alespoň začínají konzervovat a trochu využívat, takže nechátrají a jsou schopné vydržet i dalších 100 let, 200 let,“ řekl architekt Lukáš Hudák s tím, že už 230 let tam budovy stojí. Podle něj je už různých expozic tolik, že se nedají projít za jeden den - prohlídka polní kuchyně, lékařského obvaziště, expozice dělostřelectva, legionářů, samotných hradeb zabere několik dnů.

A práce dobrovolníků je v Josefově vidět i zvenku. Pevnost nejenom oživují, ale i opravují. Například na hlavní hradbě pevnosti nedávno vysekali roští. Další novinkou, kterou v Josefově teprve připravují, bude expozice starých traktorů. 

Vedoucí Odboru školství, kultury a tělovýchovy města Jaroměř Bohumila Steklá si činnost spolků, které zvelebují pevnost v Josefově, pochvaluje: „Město Jaroměř přiděluje těmto spolkům určitou část finančních prostředků. Není to sice velká část, ale ty spolky jsou schopné i s takovou částkou udělat velký kus práce, za což jsme jim moc vděční,“ řekla Bohumila Steklá. Dodala, že se město snaží do prostor pevnosti přilákat návštěvníky - například na akci Špitál Art.  

A že Josefov není jen pro milovníky vojenské historie, dokazuje další soukromé muzeum, které je vzpomínkou na zpěváka Waldemara Matušku. 

Dobrovolníci oživují Josefov (zdroj: ČT24)