Změny v pražské MHD zohlední připomínky radnic, slíbila Krnáčová

Praha – Městské části sdělily pražské organizaci ROPID řadu připomínek k návrhu rozsáhlých změn plánovaných na duben. Nelíbí se jim přesměrování některých tramvajových linek, ale ani zkrácení autobusových linek na Evropské třídě. Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) bude nutná revize původního návrhu, chce, aby ROPID městským částem vyhověl.

Rozsáhlé změny v pražské MHD připravuje ROPID k dubnu, kdy začne jezdit metro z Dejvic do Motola. Zdaleka se ale nedotknou pouze severozápadu metropole, změny proběhnou i v mnoha dalších částech. Z nich již přišly stížnosti. Například Praha 7 chce mít přímé spojení s nemocnicí Na Bulovce, kam nejezdí přímá tramvaj od roku 2012 a ROPID změnu neplánuje, a také chce zachovat provoz tramvajové linky 12 (Palmovka – Barrandov přes Holešovice, Malou Stranu a Smíchov) přes Letenské náměstí. Podle původního návrhu se měla vrátit do dřívější trasy po nábřeží Kapitána Jaroše a Edvarda Beneše. Další městské části mají výhrady například ke zrušení tramvajové linky 13 (nám. Bří. Synků – Strašnice přes Vinohrady) nebo přesměrování tramvají číslo 22 (Hostivař – Bílá Hora přes Strašnice, Vršovice, Vinohrady, Nové Město, Malou Stranu, Hradčany a Břevnov), která má v centru jezdit přes zastávku Staroměstská, a ne přes Újezd.

Odpor proti změnám dala najevo i Praha 6. Její radnici se nelíbí, že kromě autobusů v úseku souběžném s novým úsekem metra chce ROPID omezit i provoz autobusů v Bělohorské ulici. „Zásadně nesouhlasíme s omezením autobusových linek spojujících Břevnov s Hradčanskou a Vítězným náměstím. Požadujeme zachování četnosti a směru linek,“ uvedla mimo jiné po zveřejnění návrhu zástupkyně starosty Prahy 6 Petra Kolínská (SZ).

S představiteli Prahy 6 jednala i primátorka Adriana Krnáčová, která slíbila, že jejich připomínky organizátor dopravy zohlední. „Určitě musí dojít k vypořádání nejpalčivějších připomínek. Není možné, aby tak zásadní změny v pražské MHD nebyly diskutovány s jednotlivými městskými částmi a především s jejich obyvateli,“ řekla primátorka.

Změny, které připravuje organizátor pražské MHD ROPID na duben, se dotknou šestnácti tramvajových linek a desítek autobusových linek. Organizace již zveřejnila podrobný návrh změn. V tramvajovém provozu čekají změny Podbabu, Barrandov, Holešovice, Vysočany nebo část Žižkova. Z autobusové městské dopravy zmizí čísla 164, 216, 218, 235, 249, 256, 264, 293, 294, 556 a také linka H2. Většina linek přestane jezdit proto, že jejich trasu nahradí prodloužené jiné linky, popř. nový úsek metra.