Placený, nebo zadarmo? Zastupitelé Vysočiny se přeli o předsedu výboru

Jihlava – Finanční výbor Kraje Vysočina má nového předsedu. Stal se jím komunista Milan Plodík, který v čele výboru nahradí svého stranického kolegu Zdeňka Dobrého, jež rezignoval. Opoziční zastupitelé navrhovali změnit funkci na neuvolněnou, bez nároku na honorář. Jejich návrh ale neprošel, Plodík tak bude za předsednictví pobírat plat 50 tisíc korun měsíčně. Kraji Vysočina vládnou sociální demokraté, jejichž menšinu v zastupitelstvu tiše podporuje právě KSČM.

Krajský zastupitel Zdeněk Dobrý (KSČM) oznámil, že ze zdravotních důvodů koncem ledna opustí funkci předsedy finančního výboru Kraje Vysočina. Na jeho místo se přihlásil Dobrého stranický kolega z Havlíčkova Brodu Milan Plodík. Pozice předsedy finančního výboru je placená, člověk v jeho čele si přijde na 50 tisíc korun měsíčně. O post nejprve projevili zájem i opoziční zastupitelé za ODS a KDU-ČSL, kteří byli naopak ochotní ujmout se předsednictví bez nároku na odměnu.

Na dnešním zasedání zastupitelstva opozice alespoň požadovala, aby se funkce předsedy finančního výboru stala neuvolněnou a tedy neplacenou. Náklady na předsednictví zastupitelé vyčíslili za volební období na 10 milionů korun. Návrh ale neprošel. Předsedou se stal komunistický zastupitel Milan Plodík, jehož zvolení podpořili zastupitelé za KSČM a sociální demokraté, kteří kraji vládnou právě díky politické dohodě s komunisty.

Opozice neuspěla ani v „kauze sypače“

Kromě volby se na zasedání zastupitelstva objevilo i téma údajně zmanipulovaného tendru na výběr posypových vozů z roku 2009. V kauze čelí obvinění hejtmanův náměstek Libor Joukl (ČSSD) a šéf vysočinské Správy a údržby silnic Jan Míka (ČSSD).

Škoda byla vyčíslena na 33 milionů korun. Kraj, řízený sociálními demokraty, se ale se závěry policie neztotožnil a tvrdí, že přímo kraji škoda být způsobena nemohla, protože nebyl zadavatelem zakázky. I když se zastupitelé dostali k hlasování o tom, zda se kraj připojí k poškozeným, opozice byla přehlasována. Kraj Vysočina tak o náhradu usilovat nebude.

Krajští zastupitelé řešili sporný nákup sypačů (zdroj: ČT24)