Má hazard budoucnost? Zlíňané rozhodnou v referendu

Zlín – K budoucnosti hazardu ve městě se zítra vyjádří obyvatelé Zlína. O úplném zákazu heren mohou rozhodnout v referendu, k urnám lze přijít od 8. hodiny ráno do 20. hodiny večerní. Momentálně jsou automaty ve Zlíně zakázány v centru města a v blízkosti škol a nemocnic.

O uspořádání referenda, které přijde městskou kasu na milion korun, usilovali jeho iniciátoři už na podzim. Tehdejší zastupitelé ale jeho pořádání s komunálními volbami nechválili. Nové vedení města pak pro všelidové hlasování o hazardu zvolilo datum 23. ledna.

Kvůli termínu mimo komunální volby mají odpůrci hazardu obavy, že se referenda nezúčastní dostatek lidí. Výsledek je platný pouze tehdy, pokud se hlasování zúčastní minimálně 35 procent oprávněných voličů. Pro zastupitele je pak závazný, když se pro jednu z variant vysloví nadpoloviční většina zúčastněných a současně nejméně 25 procent všech oprávněných voličů.

Referendum iniciovalo občanské sdružení Komunitní křižovatka, které získalo pod petici za jeho uskutečnění přes šest tisíc podpisů. Povinné kvórum splnili těsně, o pouhé čtyři hlasy.

Referendum bez kampaně?

Podle zástupce Komunitní křižovatky Tomáše Pasterného magistrát neuspořádal k referendu žádnou informační kampaň. S tím ale vedení města nesouhlasí. „Organizátorům jsme propůjčili 80 vývěsek po celém městě, aby mohli propagovat referendum. Věnovali jsme referendu dva články v Magazínu Zlín, který je rozesílaný do všech schránek. O akci jsme také psali několik tiskových zpráv a už dva měsíce visí na našem městském webu banner,“ řekl mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

O referendu hovoří mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák (zdroj: ČT24)

Kvůli mimořádnému hlasování budou mít zítra ředitelské volno žáci Základní školy ve Slovenské ulici. „Nebylo možno od sebe oddělit provoz školy, výuku a veřejnost, která přijde na referendum,“ popsal situaci ředitel školy Otto Procházka. Hlasovací lístky Zlíňané do svých schránek nedostali. „Základní rozdíl proti volbám je, že voliči hlasovací lístky obdrží až v hlasovací místnosti,“ vysvětlil Tomáš Lang z odboru kanceláře primátora.

Ve Zlíně je asi 700 videoloterijních terminálů. Ministerstvo financí loni v Česku zrušilo přes 25 tisíc automatů. Na konci prosince 2014 pak evidovalo celkem 57 608 hracích zařízení povolených ministerstvem.

V roce 2012 přijalo bývalé vedení Zlína vyhlášku, která zakázala herny v centru města a v okolí škol či nemocnic. Dále na ně nesmí jejich provozovatelé umístit poutače nebo reklamy a musí dbát na dodržování nočního klidu.

Po přijetí vyhlášky podle údajů radnice klesl počet automatů ze 1 400 zhruba na polovinu. Za rok 2013 získalo město z hazardu 53 milionů korun, z toho 20 milionů korun šlo na sport, další peníze na sociální oblast a kulturu.

Referenda o hazardu lidi netáhnou

Referenda, která se nekonají paralelně s jinými volbami, voliče příliš netáhnou. O budoucnosti hracích přístrojů mohli lidé hlasovat například loni v září v Holešově. Ačkoliv petici za vyvolání referenda podepsalo na dva tisíce lidí, k urnám jich přišlo pouhých 554, tedy 6,3% oprávněných voličů. Podobně dopadlo i referendum ve Znojmě, které se naopak konalo až po podzimních volbách. Tam se přišlo k hazardu vyjádřit pouze 11 procent voličů.

Ani spojení referenda s volbami ale hlasování nemusí zachránit. O zákazu nebo omezení hazardu mohli lidé v řadě měst rozhodovat souběžně s  komunálními volbami loni na podzim. I tak ale většina referend nepřilákala potřebných 35 procent voličů. Jejich výsledky tak nejsou závazné.

  • v Praze 8 – k urnám přišlo 22,86% voličů, většina hazard odmítla
  • Ústí nad Labem - k urnám přišlo 18 % voličů, proti hazardu jich bylo 93%
  • Ústí nad Orlicí - k urnám přišlo 34,43% voličů, proti hazardu jich bylo 86,66%
  • Štětí - k urnám přišlo 19,1% voličů, většina hazard odmítla
  • Lovosice - k urnám přišlo 28,39% voličů, proti hazardu jich bylo 87,1%

Naopak v Pasohlávkách na Břeclavsku přišlo k urnám při všelidovém hlasování 64 procent lidí. Pro zákaz hazardu se vyslovilo 334 voličů z celkého počtu 611 možných. Kromě zákazu hazardu se obyvatelé Pasohlávek vyslovili i pro zavedení nedělního klidu.