Vinu nesou i oběti, rozhodl soud a potrestal prodejce alkoholu podmínkami

Ostrava - Soud potrestal provozovatele olomouckého obchodu smíšeným zbožím Luďka Vejmolu a jeho prodavačku Jarmilu Chýlkovou, kteří prodávali metanolem otrávený alkohol, podmínkami. Senát krajského soudu dospěl k závěru, že to dělali z nedbalosti. Mírný trest překvapil i obhájce obžalovaného Vejmoly, kterému hrozilo za ohrožení zdraví závadnými potravinami až deset roků vězení. Lihoviny z jeho obchodu zabily na podzim 2012 dva lidi a dva se jimi přiotrávili.

Předseda senátu olomouckého krajského soudu Vladimír Hendrych zdůvodnil podmíněné tresty mimo jiné extrémně velkou neopatrností obětí. „Poškození mířili k otravě neokolkovaným alkoholem mílovými kroky. Bylo jim jedno, co pijí, rozhodující byla cena, přestože metanolová aféra už měla své oběti. Mimořádně vysoká spoluúčast poškozených nás vedla k názoru, že je možné posoudit jednání obžalovaných podmíněným trestem,“ zdůvodnil verdikt soudce. Senát rovněž přihlédl k tomu, že oba jsou dosud netrestaní. Podnikatele Vejmolu potrestal tříletou podmínkou, prodavačce uložil dvouletý podmíněný trest. Oběma také nařídil zaplatit statisícové odškodné pozůstalým.

Obhájce: Tak příznivý trest jsme ani nečekali

Trest překvapil i Vejmolova obhájce. „Tak příznivý trest jsme ani nečekali. Jsem velice rád, že soud nepodlehl nevyřčené společenské objednávce, aby všichni, kdo mají co do činění s metanolovou kauzou, byli postiženi drakonickými tresty,“ uvedl advokát František Stratil. Zdůraznil, že případ jeho klienta byl zcela individuální.

Obžalovaná Jarmila Chýlková
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Kde si Vejmola opatřil neoznačený rum a vodku, které prodával stálým zákazníkům svého obchodu za příznivou cenu, se soudu nepodařilo objasnit. Konstatoval, že ho koupil od blíže neurčeného člověka. Policisté objevili kontaminovaný alkohol přímo v jeho obchodě na okraji sídliště v Nedvědově ulici. Na začátku listopadu 2012 zemřel po vypití neokolkované vodky jeden třiapadesátiletý zákazník. Alkohol mu prodala obžalovaná Chýlková, která prý měla instrukce, že jde o speciální zboží jen pro stálé zákazníky. Následovaly další otravy bez vážnějších následků a v polovině listopadu smrt ženy z Olomouce.

Soud potrestal prodej otráveného alkoholu podmínkami (zdroj: ČT24)

Zatím se neodvolala ani obžaloba

Chýlková tvrdila, že plnila příkazy šéfa, Vejmola se hájil tím, že neměl tušení, že by mohlo jít o zdraví nebezpečný alkohol. Tvrdil, že ho sám pil, prodával kamarádům a dokonce daroval otci. S prodejem podezřelých lihovin ale nepřestal ani poté, co u něho celníci zabavili stovky litrů alkoholu nejasného původu.

Rozsudek zatím nenabyl právní moci. Obžalovaní i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na možné odvolání. V případě Chýlkové navrhovala podmínku i obžaloba. Případ obchodníka a prodavačky je prvním z kauzy smrtícího alkoholu v Olomouckém kraji, který dospěl k soudu. První otravy se tam objevily v září 2012 na Přerovsku, další oběti byly pak na Prostějovsku a poté v Olomouci. V celé republice zemřelo po vypití otráveného alkoholu 48 lidí, asi osmdesát dalších má poškozené zdraví.