Gorilí mládě není v pořádku, zůstává v péči veterinářů

Praha – Malý gorilí sameček, kterého v úterý večer porodila samice Bikira v pražské zoologické zahradě, není v dobrém stavu. Má problém udržet tělesnou teplotu, zůstává proto v inkubátoru. Potíže nastaly ihned po porodu, který mohl být podle ředitele zoo Miroslava Bobka předčasný. Zatímco mládě chladlo, jeho matka se o něj nechtěla starat. Přes snahu chovatelů si novorozeného samečka nevšímala, proto ho chovatelé nakonec kvůli dalšímu poklesu tělesné teploty uložili do inkubátoru a nakonec odvezli mimo zahradu na jednotku intenzivní péče. Tam zůstane nejspíš až do čtvrtka.

Gorilí mládě odvezli zaměstnanci zoologické zahrady do specializovaného centra v noci. Původně chtěli, aby se rychle vrátilo, potom však další jeho setkání s matkou odložili na dopoledne. Nakonec se ale zahrada rozhodla ponechat mládě v inkubátoru i nadále, protože se jeho teplota dosud nestabilizovala. „Na dnešní dopoledne naplánované přiložení mláděte k Bikiře jsme byli nuceni zrušit. Jak se ukázalo, mládě má potíže s termoregulací a musí zůstat v inkubátoru,“ shrnul ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Dodal, že gorila v inkubátoru nejspíš zůstane několik dnů.

Sameček přišel na svět v úterý kolem půl šesté. „Je možné, že je nedonošený,“ podotkl ředitel Bobek. Od porodu se matka Bikira k synovi neměla. Když čekal, zda se ho někdo ujme, zjistili chovatelé, že mu klesá tělesná teplota. Postupně ohřívali vzduch v gorilím pavilonu, mládě však přesto dále chladlo. Skončilo proto nejprve v zahradním inkubátoru, když jeho teplota dále klesala, odvezli ho chovatelé raději mimo zahradu na jednotku speciální péče.

Matku Bikiru večer zoologická zahrada oddělila od zbytku skupiny. Chovatelé se ještě pokoušejí přimět ji, aby se o mládě řádně postarala, k tomu ji má přivést právě osamění. Touha po společnosti by mohla samici k mláděti přimknout. Tomu však nepomáhají zdravotní potíže novorozeného zvířete. S přibývajícími hodinami od porodu totiž klesá šance na znovupřijetí mláděte matkou. Pokud o ně jeho matka neprojeví zájem, je možné, že bude třeba odchovat malou gorilu uměle. Zahrada by v takovém případě hledala možnosti, jak mládě odchovat v jiné gorilí skupině.

Reportáž Lenky Drmotové a Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Už současný stav mláděte je pro chovatele docela nová zkušenost. „Je v naší péči, nikoliv v péči matky. To je cosi, co v České republice dosud neprobíhalo, čili nikdo s tím nemá zkušenosti,“ přiblížil kurátor savců v pražské zoo Pavel Brandl. Chovatelé proto konzultují svůj postup se zahraničními zahradami, kde už se s podobným problémem setkali.

Podle bývalého chovatele Marka Ždánského je ale možné, že se Bikira zachovala přirozeně, protože si mláděte nevšímaly ani další gorily, které porodu přihlížely. To by podle chovatele mohlo znamenat, že gorilka není v pořádku. Miroslav Bobek je přesvědčen, že odstup ostatních zvířat od mláděte je důsledkem jeho problémů s teplotou.

MLÁĎATA VZÁCNÝCH ŽIVOČICHŮ V ČESKÝCH ZOO

Gorily nížinné: V pražské zoo se za posledních sedm let narodila už čtyři mláďata. Prvním z nich a zároveň první gorilou narozenou v Česku byla v prosinci 2004 samička Moja, v květnu 2007 přibyl sameček Tatu a loni na jaře další gorilí kluk Kiburi. V dubnu 2007 se všichni těšili ještě na jedno mládě, to se ale narodilo mrtvé.

Bílí tygři: V liberecké zoologické zahradě se zatím podařilo úspěšně odchovat jen jednu generaci mláďat. V roce 2002 se narodili tygříci pojmenovaní Achilles, Artemis a Afrodita. Koncem letošního října sice přišla na svět další tři mláďata, odchov se však nezdařil. Samice Surya Bára se po svém prvním porodu nedokázala o koťata postarat, a ta uhynula.

Lední medvědi: Jako první zoo na světě odchovala ta pražská už v roce 1942 lední medvědici Ilun. Uměle krmená samička se ale dožila jen necelého roku. Úspěšnější byli medvědi a jejich chovatelé po dalších pěti letech se samičkou Polárkou. Pražské úspěchy napodobila v 60. a 70. letech také brněnská zoologická zahrada. Tam se narodil také dosud poslední „český“ lední medvěd. Na podzim 2007 přibyli k samici Coře synové Tom a Bill. Další dvě mláďata přišla na svět loni v listopadu, ale nepřežila. Bez úspěchu skončila březost medvědice i koncem roku 2008 v Praze.

Varan komodský: Přestože chov tzv. komodských draků nemá ve střední Evropě dlouhou tradici, první se objevili až v roce 1997 v Plzni. Tamní chov ale nedošel k mláďatům, zárodky v roce 2001 uhynuly. Evropské prvenství v odchovu varanů pak připadlo v březnu 2006 londýnské zoo. O rok později se první varaní mláďata narodila i v Praze, kde se úspěch podařilo několikrát zopakovat i později. 

Nosorožec širokohubý (bílý) severní: Kriticky ohrožený poddruh nosorožce (podle nedávné studie může jít o samostatný druh) se podařilo na celém světě odchovat jedině zoologické zahradě ve Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku, poprvé v roce 1980. Na celém světě je chovají už jen v kalifornském San Diegu, ve volné přírodě se tato zvířata prakticky nevyskytují, pozorována jsou jen vzácně. V prosinci 2009 proto ze Dvora Králové poslali dva samce a dvě samice schopné rozmnožování (nejmladší samici je devět let) do keňské rezervace Ol Pejeta, aby se zvýšila plodnost samic, a zvýšila se tak naděje na záchranu poddruhu. 

Orangutan sumaterský: První mládě, samec Káma, se narodil v roce 1972 v pražské zoo dvěma orangutanům chyceným ve volné přírodě. Protože však byl Káma odchován uměle, měl později problémy pářit se se samicemi svého druhu, byl totiž fixovaný na lidi. Přesto se nakonec stal otcem dvou potomků. Potom však v roce 2007 dopadl špatně pokus o sblížení se samicí Wilhelmou z Liberce, zvířata si totiž nepadla do oka, přestala žrát a Káma musel kvůli problémům se žaludkem a psychikou na samotku. Wilhelma pak zemřela na následky selhání jater. Obvyklejší orangutany bornejské však úspěšně chovají v zoo v Ústí nad Labem. 

Sloni: Až letos začátkem března se v ostravské zoologické zahradě narodilo první živé slůně v historii českých zoo. Sameček však byl neduživý, špatně pil a začátkem května kvůli nedostatečné imunitě uhynul. O to větší radost dělá další ostravské slůně – samička narozená 12. dubna. Zatím roste a vyvíjí se bez problémů. Neúspěchem naopak skončil už před sedmi lety pokus o odchov mláděte v ústecké zoologické zahradě, uměle oplodněná samice nakonec po téměř dvouleté březosti porodila slůně mrtvé.

Okapi: V zoologické zahradě ve Dvoře Králové se letos v září narodilo mládě této vzácné pralesní žirafy. Dvorská zoo okapi chová jako jediná v ČR, letos narozené mládě je druhým v pořadí. První žirafa okapi se v zoo narodila před třemi lety.