Vyškov chce za 60 milionů korun upravit nejmladší sídliště

Vyškov - Nejmladší vyškovské sídliště Osvobození se v příštích letech bude upravovat. Město chce zbudovat nová parkovací místa, obnovit zeleň a vylepšit dětská hřiště. Hlavně stání pro auta je na sídlišti nedostatek. Město už před časem nová parkovací místa přistavělo, za dva roky však motoristé nové plochy zcela obsadili. Dnes jsou na sídlišti s parkováním obrovské problémy znova, řekla dnes ČTK řekla mluvčí radnice Dana Bednářová.

Program regenerace schválili zastupitelé města. Počítají se stavebními a parkovými úpravami za 60 milionů korun. Sídliště Osvobození vzniklo z vyškovských sídlišť jako poslední, dnes je však v nejhorším stavu, uvedla Bednářová. Problémy s parkováním jsou zapříčiněny i tím, že panelové domy byly na sídlišti postaveny blízko sebe, lidé si doslova koukají z oken do oken.

„Na začátku příštího roku budeme na úpravy žádat o dotaci,“ řekla mluvčí. Úpravy radnice konzultovala s obyvateli sídliště. Lidé se k budoucí podobě prostranství vyjadřovali v anketě a také nad plány mohli diskutovat s projektanty.

Podle starosty Petra Hájka by se ve Vyškově měla upravit i prostranství na dalších sídlištích Dukelská, Palánek, Tyršova a Smetanovo nábřeží, která se stavěla na konci 70. a počátkem 80. let. Radnice má hotový investiční záměr, z nějž vyplývá, že v první etapě přijdou úpravy na 17,5 milionu korun. Město je chce platit z bytového fondu, kde shromažďuje peníze z privatizace bytů. Na výsadbu zeleně patrně bude žádat dotaci. Půjčovat si Vyškovští nechtějí; město je jedno z mála v kraji, které žádné peníze nedluží.