Mentálně postižení natočili svůj vlastní film

Hradec Králové - Svůj vlastní film představili v královéhradeckém kině Centrál mentálně postižení lidé z občanského sdružení Skok do života. Na snímku se nepodílel jediný profesionál.

Mentálně postižení lidé před kamerou i za kamerou. Režie a scénáře se rovněž ujali klienti občanského sdružení Skok do života. Celkem se jedná patnáct krátkých příběhů. Takový je nový český film, který měl premiéru v hradeckém kině Centrál. "Akci, která se jmenuje Mezi lidi, děláme v art kině Central již druhým rokem. Jelikož akci provozujeme v kině, napadlo nás, že natočíme film, vysvětluje ředitelka Skoku do života Kateřína Drábková-Bíbusová.

Jednotlivé příběhy jsou jakýmisi střípky z každodenního života lidí s mentálním postižením, kteří se divákovi snaží přiblížit, co dělají ve volném čase a jak pracují. Natáčelo se tak například i na hřbitově, kde pravidelně uklízejí Gábina s Honzou. „Bylo to pěkné, natáčela nás naše kamarádka a moc jsme si to užili,“ tvrdí herec Jan Horyna.

Celým filmem se prolíná muzika kapely Znouzectnost. Celkem se na natáčení podílelo asi dvacet lidí, snímek vznikal dva měsíce. Každý, kdo se na film přišel podívat, si z kina kromě zážitků odnesl i malý dárek v podobě některého z výrobků klientů Skoku do života.