Lidé z Radobyčic nemají díky bezohlednému podnikateli vodu

Radobyčice - Nepovolená studna připravila o vodu desítky lidí z Radobyčic na Plzeňsku. Lidé obviňují tamního podnikatele s medem, který si nechal vyhloubit vrt a odebírá z něj velké množství vody k podnikání. A navíc bez povolení. Obyvatelé si teď musí vodu do domů donášet.

Lidé v Radobyčicích musí pro pitnou vodu už druhým měsícem do cisterny na náves a pro užitkovou do řeky. Je to podle nich velmi náročné. Vodu jim nosí i známí. Obyvatelé vesnice tvrdí, že jim vodu strhl místní podnikatel s medem Jiří Straka svým novým hlubokým vrtem. Podle sousedů žádal o studnu jen pro potřeby bydlení a ne k podnikání. Teď to podle nich nedodržuje.

Podle obyvatel klesla voda o 7 metrů. Zaměstnankyně jeho firmy tvrdí, že o žádném problému se studnami neví. Řešení našla plzeňská radnice. Vesnice už dlouho čeká na připojení k městskému vodovodu. Kvůli havarijnímu stavu bude připojena přednostně. „Budeme se snažit trubky položit ihned, aby byl havarijní stav co nejkratší dobu,“ tvrdí primátor Plzně Pavel Rődl.

Obyvatelé Radobyčic se ale ptají, kdy se tak stane a mají strach, že zamrzne jak voda, tak i cisterna, která je na návsi. S firmou pana Straky už běží správní řízení. Místní však tvrdí, že ani sebetučnější pokuta vodu do studny nevrátí.