Město Písek rekonstruovalo hřbitov padlých vojáků

Písek - Město Písek nechalo opravit jeden ze tří válečných hřbitovů na jihu Čech. Pohřbeni jsou zde padlí vojáci různých národností z první i druhé světové války. Hřbitov desítky let chátral, nyní se ale stane důstojným připomenutím válečné historie naší země.

Válečný hřbitov nechala postavit vojenská správa v roce 1915, neboť ten původní už nestačil. Pohřbíváni zde byli nejen vojáci, kteří zemřeli v píseckém lazaretu, ale i váleční zajatci.

Hřbitov s 350 samostatnými a dvěma hromadnými hroby převzalo město před třemi lety od armády ve velmi špatném stavu. „Hroby byly poničeny povětrnostními vlivy, protože se o hřbitov od šedesátých let minulého století starala nárazově jen místní posádka,“ vysvětluje Jindřiška Váverková, tisková mluvčí Městského úřadu Písek.

Na opravě válečného hřbitova, která přišla na téměř dva miliony korun, se podílelo město i ministerstvo obrany. Město Písek opravilo kapli, udělalo velké terénní úpravy a zasadilo nové kříže. Pro veřejnost bude hřbitov otevřen už koncem týdne.

Na kompletní rekonstrukci čeká i písecký židovský hřbitov, který v červenci letošního roku poničili vandalové. Opravovat se začne příští rok na jaře.