Jihočeské obce mají problémy s využitím peněz na úpravu běžeckých tras

Nová Bystřice – Některé jihočeské obce mají problémy s využitím peněz na úpravu běžecký tras. Jsou místa, kde stopy ještě neprojeli, přitom peníze z evropských fondů a od kraje mají. Starostové se obávali, že o ně přijdou. Zpět je zatím vracet nemusí. Správci fondů posunuli termín jejich čerpání.

Novobystřická rolba stojí, zařízení na údržbu stop leží na zmrzlé zemi. Do terénu s ním jeho správci vyrazili loni v listopadu na jediný den. Druhý měsíc už čekají na sníh. „Pak to roztálo, od té doby nic, tak čekáme na sníh,“ doplnil pracovník starající se o údržbu stop Michal Hána.

V České Kanadě chtěli odstartovat běžeckou sezonu 8. prosince. Hodlali tady protahovat až 90 kilometrů stop. Kvůli nedostatku sněhu ale zahájení zrušili a přesunuli na konec ledna. „Pevně věříme, že to bude jen oficiální zahájení a to praktické začne každým dnem,“ vyjádřil se starosta Nové Bystřice Jiří Zimola (ČSSD).

Radnice v této oblasti získaly na údržbu tras téměř milion korun z evropských fondů. Padesát tisíc jim poskytl kraj. Peníze leží v obecních pokladnách a zůstanou tam ještě další tři měsíce. Vracet je zatím nemusí. Jiří Zimola sdělil, že se podařilo posunout termín pro konečné vyúčtování na jaro, což potvrdil i Miloš Picek z Regionální rozvojové agentury Šumava.

Také kraj nechce peníze zpět. Do projektu Bílá stopa, ze kterého obce také čerpají peníze na údržbu stop, vložil přes 200 tisíc korun. V místech, kde desetitisíce neutratí, je využijí v létě. „Mohou sloužit i pro odstraňování dřevin, které tam napadali,“ dodal Luboš Průša, ředitel Krajského úřadu.

V kraji je podle odhadu klubu turistů celkem asi 800 kilometrů běžeckých stop. Pokud starostové nevyčerpají peníze do jara, požádají ještě o prodloužení termínu k jejich využití.