Praha prodává zchátralý Obecní dvůr za 114 milionů korun

Praha - Pražský magistrát prodává zchátralý Obecní dvůr u Haštalského náměstí v první městské části za 114 milionů korun. Prodej společnosti Konstruktiva Konsit dnes schválilo zastupitelstvo. Investor obnoví historické budovy v havarijním stavu a postaví tam nový bytový dům.

V opravených historických budovách bude 15 bytů. Osm jich pak bude v novém domě. Z větší části půjde o byty s výměrou přes sto metrů čtverečních. V prvním podlaží budou menší obchody. Náklady na rekonstrukci se dříve odhadovaly na 170 až 250 milionů korun. Stavební povolení už bylo vydáno.

Firma vybuduje v areálu pět desítek podzemních parkovacích stání. Pětinu budou využívat invalidé. V areálu také vznikne parčík s malou vodní plochou, který bude přístupný veřejnosti.

Magistrát se snažil budovy prodat už před dvěma lety. Zájemce s nejvyšší nabízenou cenou 111,6 milionu korun ze soutěže nakonec odstoupil. Město nakonec výběrové řízení zrušilo.

V nynější soutěži museli zájemci nabídnout nejméně nejvyšší částku z minulého výběrového řízení. Přihlásilo se osm uchazečů. Čtyři nejvyšší nabídky posuzovala právní kancelář z hlediska toho, zda dodržely soutěžní podmínky. Podle vyjádření právníků je splnila jen Konstruktiva Konsit, která také nabídla nejvíce peněz.

V Obecním dvoře kdysi bývalo zázemí hasičů a komunálních služeb. V minulém století připadla část areálu teplárnám, město ji získalo zpět v soudním sporu. V srpnu 2002 budovy zasáhla povodeň. Od té doby jsou v podstatě prázdné. Původně byl staroměstský Obecní dvůr pozdně gotickou budovou, postavenou v 16. století. Další křídla vznikla později. Současná podoba areálu pochází z poloviny 19. století.